НАСА потвърди откритието на високо съдържание на метан в атмосферата на Марс

Снимка: Архив

Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) потвърди откритието на високо съдържание на метан в атмосферата на Марс. Съответстващото заявление бе пубикувано на сайта на американската служба, предава ТАСС.

„През тази седмица марсоходът на НАСА „Кюриосити“ направи невероятно откритие: най-голямото съдържание на метан за целия период на измерванията в рамките на тази мисия – от порядъка на 21 милиардна част. Една милиардна част означава, че ако се вземе целия обем на въздуха на Марс, то една милиардна част от него ще бъде съставена от метан“, поясняват специалисти от управлението.

„Това е увлекателно, защото животът на микроорганизмите е важен източник на метан на Земята, но метанът може да се появи и в резултат от взаимодействието между камъни и вода“, уточняват от НАСА. При това в съобщението се посочва, че Curiosity не е снабден с оборудване за определяне на източника на метана. По-рано за намирането на високо съдържание на метан от марсохода съобщи вестник The New York Times. Според изданието, пробите от въздуха на Марс са взети миналата сряда и още в петък учените от NASA, провеждайки редица експерименти, са установили, че става въпрос за високо съдържание на метан във въздуха, който може да послужи като газ-биомаркер.

„Кюриосити“ многократно е записвал в атмосферата на Марс сезонни промени в съдържанието на метан. В проучвания на кратера Гейл с диаметър 154 км, марсоходът на два пъти - през юни 2013 г. и в периода от края на 2013 г. до началото на 2014 г. е регистрирал промени в съдържанието на метан в атмосферата. Метановият "връх" през юни 2013 г. беше потвърден и от оборудването на автоматичната станция Mars Express на Европейската космическа агенция.

„Кюриосити“ кацна на Марс на 6 август 2012 г., за да се проучи кратер на името на австралийския астроном Уолтър Гейл. От декември 2003 г. станция „Марс Експрес“ провежда научни наблюдения на атмосферата на „червената планета”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука