НАСА прекрати програмата за създаване на лунен робот

Снимка: Архив

За голяма изненада на учените и въпреки изявеното миналата година от американския президент Доналд Тръмп желание да бъдат изпратени астронавти на Луната, НАСА сложи край на уникалната си програма за създаване на лунно возило, предаде АФП.„

Учени, работещи по програмата Resource Prospector, която трябваше да доведе до построяване на роботизирано возило, предназначено да изследва полярните райони на Луната, изразиха учудването си.

„Сега научаваме, че осъществяването на програмата е било преустановено на 23 април т.г. и на мисията ще бъде сложен край до края на месец май", заявяват те в свое писмо до новия директор на НАСА Джим Брайдънстайн.

Лунният робот, чието построяване започна преди десетина години, щеше да е единственият, който може да изследва полярни райони на Луната. Той щеше да е първият американски лунен модул от мисията "Аполо 17" през 1972 г. и първото автономно возило на САЩ на Луната.

НАСА отбеляза, че някои инструменти от програмата Resource Prospector ще бъдат използвани в бъдещи програми на американското космическо ведомство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука