НАСА се прицели в Титан (ИНФОГРАФИКА)

Мисията на „Водно конче” ще започне през 2026 г.

Спътникът е втората по големина луна в Слънчевата система

Американската агенция за космически изследвания (НАСА) обяви амбициозен план за изпращането на многоцелеви безпилотен апарат до повърхността на най-големия спътник на Сатурн, Титан, за да търси следи от живот на планетата, чийто условия са сходни с тези на първичната Земя.

С диаметър 5 150 км, Титан е втората по големина луна в Слънчевата система след Ганимед на Юпитер и се намира в орбитата на Сатурн на 1,4 млрд. км от Слънцето, десет пъти по-далеч от Земята. Заради това температурата на повърхността му е минус 179 градуса по Целзий, а налягането 50% по-високо от това на нашата планета. Титан е единственото друго тяло в Слънчевата система, на чиято повърхност има вещество в течно състояние (метан), което осигурява рядка възможност за наблюдаване на химични процеси, които биха могли да са били в основата на възникването на живота на Земята.

Оборудваният с осем ротора безпилотен апарат е планиран за изстрелване през 2026 г. и се очаква да достигне повърхността на Титан през 2034 г. С размер не по-голям от познатите досега марсоходи, „Водно конче” ще прелети до десетки обещаващи локации на Титан, възползвайки се от гъстата му атмосфера и по този начин ще бъде и първият апарат който ще пренася със себе си целия събран научен материал за повторни проби и анализи на повърхността. Мисията е предвидена с продължителност до 2,7 години,през които апаратът ще обследва различни видове среда на Титан - от пясъчни дюни до дъното на кратер, където се предполага че течна вода и комплекси органични материали някога са съжителствали в продължение на десетки хиляди години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука