НАСА чества юбилей с поглед към Марс (ИНТЕРАКТИВНА ИНФОГРАФИКА)

На 11 октомври се навършват 50 г. от полета на “Аполо-7”

Джон Ф. Кенеди залага за национална цел кацане на Луната

На 11 октомври тази година американската космическа агенция НАСА отбелязва 50 години от първия пилотиран полет в космоса от програмата си “Аполо”, който скоро е последван от кацания на Луната.

НАСА чества годишнината със специално лого (виж инфографиката), което включва освен Луната и Марс с думите “Следващият гигантски скок” - препратка към думите на Нийл Армстронг, който първи стъпва на земния спътник през юли 1969 г.

58-100

Днес НАСА подготвя астронавти за завръщане на Луната и тестване на технологии за следващите гигантски стъпки – мисии до Марс и други дестинации в дълбокия космос.

Програмата, известна и като “Проект Аполо”, е замислена още от администрацията на Дуайт Айзенхауер - президент на САЩ от 1953 до 1961 г. Но по-късно е приписана на държавния глава Джон Ф. Кенеди, който я поставя за национална цел в знаменитата си реч пред Конгреса през 1961 г. Тогава той залага за приоритет “изпращане на човек на Луната и безпрепятственото му завръщане на Земята” до края на десетилетието. Въпреки фалстарта с “Аполо-1” и неуспеха на “Аполо-13”, последван от знаменитата фраза “Хюстън, имаме проблем”, проектът осъществява общо 6 успешни кацания на Луната.

Иначе САЩ губят първия рунд от космическата надпревара с Русия, която изпраща първия човек в космоса - Юрий Гагарин извършва пълна обиколка на Земята на борда на “Восток 1” на 12 април 1961 г. в удар за американските амбиции и гордост. Седмици по-късно следва своеобразен реванш.

На 5 май Алън Шепърд става вторият човек и първият американец, който лети в космоса. Той обаче не успява да достигне околоземна орбита. За сметка на това Шепърд е един от разходилите се по повърхността на Луната през 1971 г. с мисията “Аполо-14”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии