Населението на България се стопява с 1/4 до 2050 година

Причините - голяма емиграция и ниска раждаемост

Демографската криза е най-сериозна в Югоизточна Европа

До 2050 г. България ще загуби 1/4 от населението си, сочат най-новите прогнози в доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

Причините за тревожната тенденция са сериозната емиграция на хора от страната ни, както и ниската раждаемост, обясняват експертите.

Те посочват, че това е тенденция за цяла Югоизточна Европа, в която се намират 9 от 10-те страни в света с най-бързо намаляващо население.

Младите хора в Югоизточна Европа търсят възможност за реализация зад граница и застрашават способността на страните си да поддържат ключови социални услуги, като изплащане на пенсии, предупреждават експертите. “По-малко деца и висока емиграция означава, че населението на южноевропейските държави става по-малобройно и по-възрастно, като за разлика от Западна Европа имиграцията не се използва за запълване на празнините”, коментира Алана Армитаж - директор на фонда на ООН за населението за Източна Европа и Централна Азия.

Между 1995 и 2035 г. броят на населението над 65-годишна възраст ще се удвои в повечето страни от региона, показва докладът на ООН.

Мнозинството държави в Югоизточна Европа вече изпитват значителен недостиг на работна ръка, което затруднява икономическия ръст и шанса да се намали изоставането от Западна Европа. Проблемът се обуславя от ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, както и политическата несигурност в тези страни, където държавата продължава да доминира в икономическия сектор. Това кара младите да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа на Запад.

Армитаж отбелязва, че при сегашните условия ще е много трудно да се обърне тенденцията на емиграция и ниска раждаемост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България