Насилие и тайни в борбата за трона на Елизабет II

Кралицата на Великобритания възнамерява да предаде юздите на управлението на най-големия си син принц Чарлз след три години

Британският монарх притежава власт и значително, но скрито влияние

Daily Mirror информира, че кралицата и принц Чарлз провеждат конфиденциални срещи, и че Чарлз получава копия от всичките документи, с които работи майка му. Елизабет възнамерява да направи всичко, за да не допусне провали в работата на държавния апарат в случай на нейната преждевременна смърт или болест.

Написаното във вестника е достоверно и е анонс към предстоящата книга на кралския кореспондент Роберта Джобсън, озаглавена „Чарлз на 70: „Мисли, надежди и мечти“.

Днес британският елит е разделен, а кралското семейство не може да вземе страна в противоречията, обхванали властта и опозицията.

Известната поговорка, че кралицата царува, но не управлява, е невярна. Британският монарх притежава власт и значително, но скрито влияние, не само в Обединеното кралство и Британската общност, но дори и в бившата си колония САЩ, която днес е единствената световна суперсила. За влиянието върху Елизабет II и за възможността да сa възможно най-близо до нея, се борят мощни и понякога тъмни сили.

До неотдавна британските таблоиди твърдяха, че през последните години, кралицата е уморена от скандалите, в които я вкарват Чарлз и съпругата му Камила Паркър Боулс и възнамерява да прехвърли трона на внука си Уилям. Но миналата година Елизабет II неочаквано промени решението си и назова принц Чарлз за нейния наследник. Книгата на кралския кореспондент превръща тези слухове във факти.

Причината за промяната на нейното решение според някои източници е, че принц Уилям твърде много се е сближил с финансовите магнати от лондонското Сити. През 2005 г. Уилям кара своя стаж в банките на Лондон, но най-дълго от стажа си той прекарва в най-голямата британска банка HSBC. За честта техен стажант да е наследникът на английския престол претендираха такива големите банки като Merrill Lynch, JP Morgan Cazenove, NM Rothschild и други, но принц Уилям избра HSBC и след това не прекъсна контактите си с втората по големина банка в света.

Миноритарни акционери на HSBC, с права да избират борда на директорите, са най-големите американски инвестиционни фондове BlackRock и Vanguard, които подкрепят глобалната политика на Федералния резерв на САЩ, и които от известно време са против курса, поет от британското правителство и от Бъкингамския дворец. Това е вероятната причина принц Уилям, смятан за проводник на интересите на лондонското Сити, да не оправдае надеждите на баба си.

Около английския трон се води ожесточена и прикрита борба, жертви на която стават и персони от вътрешния кръг на Елизабет II и някои от тях бяха участници в странни инциденти. На 19 септември 81-годишната мис Мери Морисън, придворна дама на Елизабет II, пада и си чупи глезена, докато кралицата и Морисън слизат по стълбите към балната зала на замъка Балморал, за да присъстват на коктейл, даван за охраната на замъка. Морисън губи равновесие и пада и „за малко не повлича със себе си Елизабет II, прелитайки на няколко инча от нея“, пише вестник Daily Mail.

Пострадалата е откарана в болница в Абърдийн, където установяват, че е получила фрактура. Въпреки силната болка, Морисън се завръща при „шокираната и разтревожена“ кралица и придружава Елизабет, подпряна на патерици. Странно, но Бъкингамският дворец отказва коментар за инцидента, като само казва, че кралицата е шокирана и разтревожена. Това не е първият инцидент с Морисън, която служи на кралицата вече 60 години. През 2010 г., когато преминава с колата си през входа на замъка Уиндзор, от асфалта изскачат стоманените пръти на защитната бариера и се забиват през пода в скоростната кутия. Същият вестник Daily Mail, съобщава, че Морисън потегля напред, след като е получила разрешение от дежурния офицер, но по някаква неизвестна причина той натиска бутона, контролиращ стоманените пръти и ги вдига. Колата отива за рециклиране, а Морисън получава нараняване на гърдите. Бъкингамският дворец отказва коментар и за този инцидент. Дали дежурният офицер е наказан, заради това, че по негова вина Морисън едва не загива? Имало ли е опит за убийство, или просто това е злополука, не е известно. Дори не бе съобщено проведено ли е разследване на този странен инцидент.

Ако този случай с 8-годишна давност може да бъде отнесен като техническа неизправност, тогава как да си обясним внезапната загуба на равновесие на жилавата Мери Морисън, която намери сили да се върне в двореца на патерици въпреки травмата и силната болка? Стълбището, водещо до балната зала на замъка Балморал, има два отвора. Първият, излизащ от кулоара на двореца, е много дълъг, но не много стръмен. Ако някой се подхлъзне, той просто ще падне след няколко стъпала, без много да навреди на себе си. Но да „прелетите“ през стъпалата, според публикацията, би трябвало да има силен тласък. Входът на стълбището не се вижда от балната зала и затова можем да си представим ситуацията, при която някой силно бута Морисън, незабелязано не само от охраната, но и от кралицата, която върви пред нея и не вижда какво се става зад гърба й.

Службата при кралица Елизабет II през последните години се превърна в смъртоносна и опасна професия. На 9 април 2015 г. под гумите на самосвал загива директорът на Кралската колекция от произведения на изкуствата Мойра Джемил, докато кара велосипеда си към работното си място в двореца Сейнт Джеймс. Чернокожият шофьор на самосвал Джеймс Куатия, беше оправдан в съда. На 16 август 2018 г. пак от шофьорът на камион бива убит Питър Фишър, гинеколог на Елизабет II, който, подобно на Мойра Джемил, е карал велосипеда си към кралския дворец.

Но да се върнем към драматичното падане на Морисън по стълбите на замъка Балморал. За отбелязване е, че ако това не е случайно, самата кралица можеше да е цел на неизвестните нападатели, след като Морисън почти не се блъска в нея. Може би затова Бъкингамският дворец мълчи за инцидента. Династията Уиндзор умее да пази тайните си.

Може би сега, когато борбата за кралския трон вече не е актуална, службата в двореца ще стане, ако не по-малко трудна, поне по-малко опасна?

Превод за „Труд“ Павел Павлов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения