Наско Петев - Боец с вятърни мелници

Тези дни цари празнична обстановка в Мелник, причината - ремонтира се улица, поставя се паваж, а това не се е случвало от 40 години насам. Хората буквално са изпаднали в еуфория, че нещо се променя при тях, след като години наред са били забравени и от Бога, и от държава. Ремонтът е факт благодарение на новата управа на община Сандански, която за първи път обръща поглед и към този уникален град. Но човекът, който тича денонощно и ръчка непрекъснато общинската управа, е кметът на Мелник Наско Петев.

Той е на 57 години, избран е за кмет преди две години. Не е член на управляващата партия, а на Земеделски народен съюз. Но това за хората няма значение, те избират човека, който познават, а не партията, казват мелничани. Петев приема това като голяма чест, защото е родом от петричкото село Марикостиново, не е мелничанин кореняк, а мелнишки зет.

От 40 години вече живее и работи в Мелник и отдавна всички са го приели като свой. Преди да седне в кметския стол, Наско Петев е бил кметски наместник на село Рожен, там изкарва един мандат, а после още един като наместник и на село Кърланово, пак Санданска община. Но признава,че въпреки натрупания опит, когато е избран за управник на Мелник, се стреснал от уважение и преклонение пред историята и значението на този уникален резерват. Отлично знае какви са проблемите на града, но и знае поговорката по този край - пари нема, действай!

А да си управник на най-малкия град в България е нещо като да си войн срещу вятърни мелници. Защото Мелник няма бюджет, няма и приходи от нищо, независимо, че потокът от туристи не секва. Градът е паметник на културата, но това се оказва, че носи само главоболие на местните, а не ползи.

След години на забвение от държава и община, днес Мелник е тъжна гледка. Средновековната столица на Пирин и Родопите, владението на Деспот Слав, градът на стоте църкви и уникални къщи е виждал поддръжка и ремонт само по Татово време. След това всичко е оставено на времето.

Градът до преди две години освен, че няма бюджет - даже и кмет не е имал, но тогава благодарение на промените в изборния кодекс, мелничани получили правото сами да си избират градоначалник.

За Наско Петев казват, че е работохолик. След като няма пари, а се води кмет, той избира тактиката да бъде главен досадник на общинската управа. Казва, че никога няма да се умори да повтаря и напомня на съветници и кмет на Сандански, че има проблеми за решаване. Признава, че преди време от старата управа началството му се подиграло и му казало: “Не ти ли писна да просиш?”. А Петев отвърнал - не прося, но ако трябва и това съм готов да понеса, защото търся средства не за себе си, а за Мелник. Иначе, дойдат ли големци на гости - все в Мелник ги водят - министри, делегации, посланици, за да видят история и красота.

Петев признава, че в лицето на новия кмет на Сандански Кирил Котев е намерил съмишленик, човек който иска нещо да се подобри. Затова и се случило чудото - след 40 години да се положи паваж на една от главните улици на града, която до скоро тънеше в кал. И пак проблеми, анонимен “благодетел” подал сигнал в Министерството на културата, че се вади средновековен калдъръм, за да се постави паваж. От там светкавично реагирали, дошла комисия да провери има ли нарушение. Е, констатирали, че няма, но хората се ядосват, че за доноси са бързи, а за инвестиции и да видят паметниците на културата на какъв хал са, никакви ги няма.

А от 250 къщи в Мелник, 30% са държавна собственост. Най-голяма болка им е сградата на Конака или старото училище. Това е една от най-красивите къщи в града-музей, но тя се разпада, покрита е с покривало отпред да не гледат туристите неприятната гледка. И така стои вече над 20 години. Няма реставрация, няма един пирон забит.

Кметът Петев обаче е оптимист и вярва, че скоро Министерството на културата ще обърне очи за този паметник. Ако не стане, то безвъзвратно ще бъде загубен, защото ще се срути от само себе си.

Хората от години искат аптека. “Може да сме 200 жители, но нали сме хора, пък и като дойдат туристите, градът набъбва над 1000, като поискат лекарства ги пращаме в Сандански, абсурдно е това в XXI век, оплакват се мелничани.

В Мелник има 12 хотела, 900 легла, дестинацията вече стана целогодишна. През уикендите хиляди атакуват градчето, но ред няма. Всеки паркира където намери, а в резервата не е забранено движението с коли, което съсипва и сградите и пречи на туристите да се движат свободно. Кметът и тук се бие с вятърни мелници, настоява да се въведат правила, да се изградят паркинги.

Най-уникалният паметник е Болярската къща, която е била резиденция на деспота Слав. Къщата е най-старата запазена византийска къща на територията на Балканите и е още от първата половина на XIII век. Днес тя е оставена да се стопанисва от …времето. През лятото всичко буренясва, а кметът е намерил начин поне тревата и мястото да се почиства и поддържа, та да се вижда красотата, а и змии да не се развъдят. Но и за тази дейност не се отпускат средства на града. А паметникът е всъщност изключително държавна собственост и е безценен.

Мелнишкият кмет е единственият оптимист, който вярва, че скоро ще дойде време за възход на Мелник. И обещава, че няма да се умори да тропа по вратите на началствата в община и държава.

 

Спечели проект за 10 000 лева за парка

За двете години управление Наско Петев успял да спечели и проект по ПУДОС за 10 хиляди лева за възстановяване и озеленяване на градския парк. Пак чудо за Мелник, защото толкова пари накуп тук не са виждали поне 25 години. Десетки телефони са прозвъняти и за контейнери за смет, сега са 10, но пак не достигат. Когато дойде активният туристически поток, те преливат и трябва и по-често да се извозва боклукът, защото чистотата е един от сериозните проблеми на града.

 

За него

Той „размърда” въздуха в града

Ако в България има поне десетина кмета като Петев, то ще станем по-добро място за живеене. От 14 години съм в Мелник и не видях нищо да се случва, а когато той бе избран, само за две години въздухът се размърда. Но за това в библията е казано - по делата ще ги познаете!

Живко Литов, предприемач и хотелиер

 

Оправен е, има сърце и душа

Кметът сега ни е оправен, има сърце и душа за нашите проблеми, работохолик е, тича денонощно и вярваме, че той ще донесе промяната, която толкова много искаме. Тук от години нищо не се случва, но сега видяхме как се прави главната улица, невиждано. Но има още много да се върши и чакаме държавата да ни помогне и да обърне очи и към Мелник. Защото без пари и най-оправният кмет няма шанс.

Грозда Манолева, жителка на Мелник

 

Най-после си имаме управник

Петев е най-оправният кмет. Мелничани сега почуствахме,че имаме управник, преди имаше едни - не е за говорене. А той е неуморим, тича, звъни, ръчка. А трябва да има някой и това да прави. Да повтаря нашите проблеми и да изисква.

Георги Георгиев, управител на механа

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети