Наследничките на Гарибалди носят името на любимата му Анита

Всички в рода режат сватбените си торти със сабята му от Похода на хилядата

Правнучката на героя революционер си тръгна от Варна със стръкче здравец, за да й ухае на България

Във всяко поколение на революционната фамилия на великия Джузепе Гарибалди има по една Анита на името на най-голямата му любов и първа съпруга - красива креолка. Това разказа неговата правнучка Анита Гарибалди по време на първото си посещение в България. Тя дойде във Варна по покана на Музея на Възраждането и директорката му Мариана Николова, с подкрепата на почетния консул на Италия Антонио Таркуинио.

Достолепната 85-годишна дама има 5 деца и 22-ма внуци . Нейни дъщеря и внучка носят името Анита, а сега очаква и правнучка, която също ще се казва така. И това е традиция сред наследничките на Гарибалди - да подновяват името на най-любимата му жена, която среща, докато е бил в Лагуна, и отмъква с бой от нейния съпруг. Анита Гарибалди има посветени книги на личния живот и на трите съпруги на революционера. За специалната изложба, наредена в памет на прадядо й в музея, тя донесе лични вещи - неговото любимо знаме и червени ризи от униформата на четниците му. „Не можах да донеса неговата сабя, защото е част от постоянна експозиция. С нея се е бил по време на Похода на хилядата и на нея са изписани местата на всички сражения, в които е участвал. С тази сабя двамата с Анита са разрязали сватбената си торта. Това правят всички от фамилията на Гарибалди оттогава насам до днес. Сабята му е ценна семейна реликва“, разказа още правнучката му.

Със силно присъствие и вълнуващи интересни спомени тя беляза всички срещи по време на тридневната си визита във Варна. Морският град е сантиментално свързан с героя на два свята, както наричат Гарибалди, тъй като тук е погребан неговият верен приятел и съратник капитан Петко войвода. Анита Гарибалди беше придружена от президента на асоциацията „Хиляда жени“ Мария-Кристина Романо и секретаря на организацията Розария Сураче. „Ценностите, които е изповядвал, както и любовта му към своя народ, са много актуални и сега. Много значима и до днес остава неговата идея за една обединена и силна Европа“, каза правнучката на обединителя революционер пред студенти и преподаватели в Икономическия университет и във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, където беше особено трогателна срещата заради морската съдба на прадядо й.

Тя припомни, че едва 16-годишен Джузепе Гарибалди е плавал в Черно море като юнга на борда на платноход. Поради плитчината на пристанище Варна корабът му не е акостирал, но той успял с малка лодка да стигне до българския бряг. „Със сигурност е бил във Варна, ако е имало и хубаво момиче да го чака“, увери аудиторията синьора Анита. Според нея морето е било другата му голяма любов. През последните дни от живота си на остров Капрера той често повтарял: „В онази невъзможна точка, където се сливат морето и небето - там виждам свободата.“

При посещението си в манастира „Св. св. Константин и Елена“ край Варна правнучката на Гарибалди разказа, че третата му съпруга Франческа Ариозино е запазила след смърт­та му негови мощи - част от костица, която и до сега е в дома музей на италианския революционер. Гарибалди е мит и легенда и в Италия непрекъснато се крадат ценни експонати, свързани с живота му, и след това се продават в скъпи аукциони за много пари, призна Анита Гарибалди. Нещо, което открехна още за него, е любовта му към природата. Тя притежава всички документи по един сериозен негов проект за възстановяване на коритото на река Тибър, която всяка година преливала и заливала Рим. Възрастната дама не спести подробности и за анулирания му втори брак, при който пред олтара му съобщили с бележка, че годеницата му е бременна от негов офицер. Гарибалди казал довиждане вместо заветното „да“ и повече не се обърнал назад.

Наследници на гарибалдийци във Варна също извадиха спомени, снимки и разкази. Илия Темелков от варненското село Цонево върна лентата назад за заточени там италиански гвардейци с ръст по метър и 90, на които местните помогнали да се завърнат в родината си. Иван Демиров от Варна, написал 54 песни за Петко войвода, обеща на срещата да посвети стихове и музика и на Гарибалди. Сред гостите беше и Летиция Атанасова, наследница на италианец гарибалдиец, която живее във Варна. Прадядо й Паскал Станино е избягал едва 16-годишен от семейството, за да се включи в похода на Гарибалди. След това е бил придворен офицер в двореца на цар Фердинанд, а по-късно и началник на влака Варна-Русе.

През 2017 г. се навършват 210 години от рождението на великия пълководец и 135 години от смъртта му. Варненци искат да се вдигне паметник на Гарибалди срещу този на Петко войвода в центъра на морската столица. Известният наш революционер е гостувал в дома на Гарибалди, където уговорили българското участие в Критското въстание през 1866 г. Музеят на Възраждането подреди на 35 табла от червен картон вестници, рисунки, публикации и документи, оригинални фотографии от Франция, Англия, Италия и САЩ, свързани с участието на шестимата братя на Гарибалди, внуци на Гарибалди и Анита и синове на красивата и млада англичанка Констанс Хопкрафт, снаха на Гарибалди.

Правнучката му Анита е представлявала Италия 10 години в ЕС, получила е почетното гражданство на Лондон сити, а първият й съпруг, вече покойник, е бил английски посланик. За политическото си присъствие в родината споделя, че много пъти са я канили за участие в партии. „Заставам на входа на пълна зала, където ме чакат симпатизантки, облечени в скъпи кожени палта. Казах си - ама аз не искам да правя политика за някого, който няма нужда от защита, а за хора, които имат нужда да бъде чут гласът им“, казва достойната наследничка на Гарибалди.

В последния ден от гостуването й беше организиран голям концерт. Преди това в Музея на Възраждането талантливи ученици разиграха „Радини вълнения“ от романа на Вазов „Под игото“, с което много я трогнаха. Синьора Анита си пожела да тръгне за родината със стръкче здравец, за да й ухае на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи