Насърчават елитни преподаватели да работят в училища в гетата

Просветният министър: Програмата ще има успех, ако всички институции работят в синхрон

Министерството на образованието се заема да сформира своеобразен корпус от много добре подготвени преподаватели, които срещу допълнително възнаграждение ще работят в училищата в гетата. Модулът е част от приетата от Министерския съвет национална програма "Мотивирани учители" и цели децата от проблемните групи да посещават редовно учебните занятия, съобщи във Варна просветният министър Красимир Вълчев.

"Дотук изпълнихме до голяма степен задачата да запишем всички деца, но сега започва по-трудната част - да ги задържим в образователната система. Няма как да се ограмотят, ако не са редовно в клас, а заради постоянната мобилност все още има 10-годишни деца, които са посещавали училище само 3-4 месеца", обясни Вълчев.

Според него програмата ще има успех, ако всички институции работят синхронно в гетата. "Там държавата трябва да влезе с цялата си сила - полицаи, учители, социални и общински работници с подготовка да работят заедно, да са най-добре заплатени и подкрепени. Само така родителите, които нямат отговорност към образованието на децата си, ще променят поведението си. Почувстват ли пробойна в системата, ефективността се губи", коментира министърът.

Той поясни, че предстои парламентът да гледа внесени от депутати проектопромени, според които еднократната помощ за първолаците ще се плаща на два пъти, като половината от парите ще се дават в началото на втория срок, ако детето е посещавало редовно занятия през първия. Във Варна министър Вълчев дойде за участие в гражданския диалог на ГЕРБ "Европа в нашия дом".

"Целта е да обсъдим с представители на училищната и академичната общност и с родители актуалните теми в образованието. Освен обхващането на всички деца в системата става дума и за модернизирането й. То е заложено в новите учебни програми, но още не е факт промяната, при която учителят вече не е лектор, а лидер на един творчески образователен процес", поясни Вълчев.

Той припомни, че тази година МОН е осигурило допълнителни 25 млн. лв. за дейности по интереси. Проучване показало, че 60% от децата се интересуват от математика, природни науки и техника. "Това ни радва, тъй като освен в образованието, в тези сектори, които са с най-висок ръст на доходите, се очаква и най-голям дефицит на работна ръка. Особено остър ще е той през следващите 10-20 г. в сфери като електрониката, електротехниката, мехатрониката, където ще се пенсионират двойно повече хора, отколкото се обучават в момента. Затова преструктурираме държавния прием в професионалните гимназии и университетите, като даваме предимство на търсените на пазара на труда специалности - педагогически, инженерни, природо-математически, аграрни, включително и със стипендии", посочи Красимир Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България