Натискът срещу Иран

Техеран може да удари по САЩ в Пакистан

Възможности да се използват сунитски въстаници срещу Иран

Сенатът на САЩ обсъжда нова възможност за удар по Иран. Агенция Ройтерс публикува подробности от законопроект за санкции срещу шиитските формирования в Ирак, които се предполага, че са под контрола на Техеран. В експертните среди се смята, че санкционният натиск ще означава мерки срещу всички иракски силови структури, тясно свързани с шиитските отряди. Очертават се вече и последици от натиска на САЩ - засилва се иранското влияние в Южна Азия.

Миналата седмица в САЩ предизвикаха възмущение ракетните удари на Иран по щаба на кюрдска партия в провинция Ербил, разположена в Северен Ирак. Обстрелян бе централният офис на Демократичната партия на Ирански Кюрдистан, забранена в Ислямската република. Според Държавния департамент на САЩ операцията е нарушила суверенитета на Ирак. „САЩ ще търсят от режима в Техеран отговорност за всяка атака, довела до щети за нашия персонал или американската правителствена инфраструктура. Америка ще отвърне бързо и решително“, заплаши тогава пресслужбата на Белия дом.

По данни на телевизия „Фокс нюз“, на фона на американския натиск Иран се опитва да засили влиянието си в Южна Азия. Техеран видимо активизира връзките си с шиитските формирования и политически партии в Пакистан.

Възможно е използването на шиитски формирования на пакистанска територия с политически цели да стане фактор за влошаване на отношенията между Иран и Пакистан. Например събраната от пакистански шиити групировка Зейнабиюн действа на страната на Башар Асад . Пакистан обаче има не по-малки възможности да използва сунитски въстаници срещу Иран. По-конкретно, в граничещите с Пакистан райони от ирански Белуджистан (който граничи и с Афганистан) действа пъстро съдружие от сунитски бунтовници.“

(Превод: БТА, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения