Натиск, депутатски протекции, наказателни разследвания и назначения с връзки в Козлодуй

Натиск, депутатски протекции, открадната подписка, наказателни разследвания, назначения с връзки – така описа пред БТВ ситуацията в Козлодуй Цецо Благоев. Той е полицаят, който през лятото разпространи клипа , довел до уволнението на шефа на „Физическа защита“ в АЕЦ „Козлодуй“ Пешко Караджов.

Във видеото се вижда как Караджов заплашва полицаи с уволнение . Първоначално той получи наказание забележка. По случая обаче се намеси и премиерът Бойко Борисов, който поиска отстраняването му. Последва уволнение, обжалване и решение на съда да  възстанови  Караджов на работа с обезщетение от почти 16 хил. лева. Реакцията на Борисов беше, че не може да коментира решение на съда, това трябва да направи ВСС. Междувременно Благоев пък беше уволнен дисциплинарно.

Той заяви, че не познава Пешко Караджов лично. Клипът не е заснет от него, а от колега полицай, който „знаел нрава на Караджов“.

„На въпросната дата автопатрул спира водач, който е употребил алкохол над 1,2 промила и го отвежда в градското районно на Козлодуй. Там се явява г-н Караджов и един колега, който знае нрава и характера на Караджов, го е записал, защото той е знаел, че после ще има проблеми“, разказа Благоев. Според него Караджов е бил пиян.

„След което започна огромен натиск от бившия директор на областната дирекция Димитър Газибарски срещу хората, защото искаше да отстрани началника на районното АЕЦ „Козлодуй“, поради причината, че е докладвал и е образувана проверка срещу Караджов в прокуратурата – добави Благоев. – След което с един колега, който е председател на единия синдикат, пуснахме подписка в подкрепа (на началника), за да си изразим професионалното мнение, без да влияем, без да се месим в управлението на областната дирекция. И след което натискът стана огромен. Въпросната подписка един полицай, който е близък до Димитър Газибарски, си позволи да я открадне“. „Взеха подписката, гледаха кой се е подписал и образуваха на 16 човека проверки (...) Така ме въвлякоха и мен в цялата история“.

Според Благоев той е уволнен на базата на тази проверка и защото си изразява личното мнение във „Фейсбук“.

Гостът посочи, че според медийни публикации Караджов в близки отношения с врачански депутат.

След случилото се в Районното управление, след като е било ясно, че ще има постановление с отказ да се образува разследване, Караджов е назначил сина и съпругата на Газибарски в АЕЦ „Козлодуй“, каза още Благоев. Той посочи и че скандалният клип със заплахи е трябвало да бъде приложен в първата проверка, но това умишлено не е направено.

Това не била първата пиянска проява на Караджов, каза Благоев. Преди две или три години той „се яви пиян в Районното управление, беше ги строил полицаите поради причината, че дежурният беше отказал да отидат да му купят водка и цигари“. Но тогава бившият началник на районното Пламен Игнатов успял да прикрие случилото се, каза гостът.

Самият Благоев също обжалва уволнението си.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България