НАТО засилва присъствието си в Черно море

Снимка: Архив

Целите на пакта са повече учения и събиране на разузнавателни данни

500 американски бойци пристигнаха в Източна Румъния, 120 - в България

НАТО ще увеличи военноморските учения в района на Черно море в допълнение към засиленото си сухопътно и военновъздушно присъствие край границите на все по-агресивната Русия, обяви алиансът.

Шефът на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг настоя, че решението, взето от министрите на отбраната на страните членки на алианса в Брюксел, няма за цел да провокира Москва, която анексира Крим от Украйна през 2014 г. и оттогава отношенията с нея са напрегнати. “Съгласувахме увеличеното присъствие в Черно море с цел повече маневри, учения и събиране на информация. Действията ни ще бъдат премерени и отбранителни, в съответствие с Конвенцията от Монтрьо, и в никакъв случай нямат за цел да създават напрежение”, подчерта норвежкият политик. “Освен с черноморските членки България, Румъния и Турция ще работим и с партньорите Грузия и Украйна”, посочи Столтенберг.

Анонимен източник от НАТО уточни, че решението е взето с оглед струпването на сили на Кремъл в региона и за защита на южния фланг на алианса като нова стъпка след изпращането на контингенти в балтийските страни и в Полша. Една от целите е и получаване на разузнавателна информация, например за руските зенитни ракети. Източникът допълни, че на НАТО били необходими около 9 месеца след срещата във Варшава, за да изглади новата стратегия, отчасти заради позицията на България, която не искаше да провокира Москва.

Във вторник във военната база “Михай Когълничану” в Източна Румъния пристигнаха и 500 американски бойци с танкове и друга тежка техника. Те ще бъдат там на 9-месечен ротационен принцип за участие в многонационални учения.

Ден по-късно и рота от 120 войници пристигна заедно 15 бойни машини “Брадли” и с две верижни М113 на учебния полигон “Ново село”, където тази година също ще бъдат засилени съвместните учения и тренировки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа