НАТО и Русия засилват съперничеството в арктическите води

Снимка: Архив

Действията на НАТО в арктическите води близо до руската граница се вписват в отбранителната политика на Алианса. Това заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг пред руското издание "Независимая газета".

Увеличаването на броя на подводниците на НАТО, влизащи в пристанищата на северна Норвегия, напоследък тревожи руското ръководство, което обещава да даде подходящ отговор на „ескалацията на напрежението“ и „увеличаването на рисковете от военна дейност“ от страна на Осло, коментира медията.

„Норвегия е суверенна страна и има право да работи както в Норвежко, така и в Баренцово море“, заяви Столтенберг, отговаряйки на въпрос на "Независимая газета" по време на пресконференцията си в Брюксел, където е насрочена среща на министрите на отбраната от НАТО за 13 февруари.

„Нещо повече, Норвегия напоследък активно инвестира в развитието на военноморските сили”, каза Столтенберг. Така правят всички държави, които оперират на север, каза той и добави: „Свидетели сме на засилване на руските въоръжени сили в региона - това е изграждането на сериозна военноморска база на Колския полуостров, разполагането на подводници, способни да носят ядрени оръжия“.

Според Столтенберг, дейността на НАТО в арктическите води е необходима за „гарантиране на отбраната и възпирането“. Алиансът обаче се ръководи от необходимостта да се избегне ненужно напрежение, каза генералният секретар на военния блок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия