НАТО определи поведението на Русия като предизвикателство пред глобалната сигурност

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи поведението на Русия като едно от предизвикателствата пред глобалната сигурност.

По повод отравянето на бившия руски офицер от разузнаването Сергей Скрипал, Столтенберг заяви:

"Атаката е категорично нарушение на международните норми и споразумения. Това е неприемливо и няма място в цивилизования свят. НАТО смята употребата на химически оръжия като заплаха за международния мир и сигурност. Атаката в Солзбъри става на фона на безразсъдното поведение на Русия в продължение на много години – незаконната анексия на Крим и военната подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна, военното присъствие в Молдова и Грузия против волята на тези страни, намесата в Черна гора и на други места на Западните Балкани, опити да се свалят демократично избрани правителства и институции и изграждане на военно присъствие от Северна Европа до Близкия изток".

"Нека няма никакво съмнение, че НАТО ще защити всеки свой съюзник от всякаква заплаха", бе категоричен Столтебнерг. Той съобщи, че в понеделник му предстои среща с британския външен министър Борис Джонсън.

Междувременно лидерите на Франция, Германия, Великобритания и Съединените щати излязоха с обща позиция , с която осъждат химическото нападение срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Според четирите държави Русия стои зад атаката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия