НАТО призова Белград и Прищина за диалог с посредничество на ЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес призова Белград и Прищина да проявят спокойствие и сдържаност и да избягват провокативни изявления или действия и че диалог с посредничеството на Европейския съюз е „единствения път към траен мир и стабилност в региона“.

Столтенберг заяви, че в разговор с премиера на Косово Рамуш Харадинай е подчертал, че планът за преобразуване на Косовските сили за сигурност в армия е взето в неподходящ момент и че е в противоречие с препоръките на много членки на НАТО, както и че ще има негативни последици върху перспективите на Косово за евроатлантическата интеграция.

Той посочи, че е предупредил Харадинай, че в случай на промяна на мандата на Косовските сили за сигурност, НАТО може да преразгледа нивото на своя ангажимент в Косовските сили за сигурност.

Столтенберг каза също, че е обсъдил със сръбския президент Александър Вучич необходимостта от намаляване на напрежението и добави, че НАТО се ангажира със сигурността и стабилността на Косово чрез мисията на КФОР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа