НАТО: Скоро ще има покана за Скопие

Присъединяването ще стане след около година

САЩ няма да напускат пакта, успокои генералният му секретар

Тръмп доволен от похвалите на Столтенберг

Северна Македония може да очаква покана за присъединяване към НАТО съвсем скоро, след като гръцкият парламент вече ратифицира промяната на името на бившата югославска република, заяви пред “Политико” генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

“Ще подпишем присъединителния протокол съвсем скоро и след това Скопие ще може да заеме мястото си като наблюдател във всички ключови формати на срещите”, допълни той. След това щафетата ще бъде предадена на националните парламенти на 29-те страни членки на алианса, включително на гръцкия, които трябва да одобрят кандидатурата преди получаване на постоянно членство. “Ратификацията ще отнеме известно време. Последният път беше необходима една година”, каза Столтенберг, имайки предвид присъединяването на Черна гора към НАТО.

Генералният секретар, който беше на 3-дневно посещение във Вашингтон, коментира още, че не очаква САЩ да се изтеглят от алианса и похвали президента Доналд Тръмп за усилията му да накара съюзниците да отделят повече пари за отбрана. Изказването му дойде след множество съобщения в американската преса, че US държавният глава е допускал в частни беседи напускане на НАТО, тъй като САЩ плащат над една пета от разходите на пакта. Само преди дни Камарата на представителите прие текст, който забранява отпускането на средства за прекратяване на членството в алианса.

Тръмп отдавна изразява недоволството си, че богати страни като Германия отделят твърде малко пари за военни разходи, а Столтенберг похвали критиките му, които “изпратили ясен сигнал”. Президентът на свой ред се похвали в туитър с оценката за себе си. “Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че заради мен НАТО е успяла да получи далеч повече средства от когато и да било”, написа президентът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят