НАТО създава два нови командни щаба

Целта на тези структури е по-добра защита на Европа в случай на конфликт с Русия

САЩ недоволни от приноса на съюзниците в Афганистан

Съюзниците в НАТО подкрепиха планове за два нови командни щаба с цел по-добра защита на Европа в случай на конфликт с Русия, като така положиха основите за най-голямата експанзия на алианса от десетилетия, предаде Ройтерс.

На среща в Брюксел в сряда министрите на отбраната на пакта се споразумяха да създадат Атлантическо командване и логистична щаб-квартира за по-бърза реакция на заплахи в Европа. Страни с излаз на море като Португалия, Испания, Франция или САЩ са фаворити да бъдат домакини на командването за Атлантика, но решение още не взето. Германия пък е кандидат да приеме логистичния център, въпреки че и Полша обяви желание за това. Стойността на проектите ще бъде обсъдена догодина.

В срещата в Брюксел участва и командващият US силите в Афганистан ген. Джон Никълсън, който се оплака от липсата на ангажимент от страна на съюзниците. НАТО съгласува скорошно увеличаване на контингента си в Афганистан с около 3000 бойци, но дипломати съобщиха, че 2800 от тях ще са американци, като останалите членки обещали 700.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят