НАТО ще покани Македония в НАТО

Столтенбер: Радвам се, че посетих Скопие

Балканите са от стратегическо значение за пакта

НАТО ще изпрати покана за членство на Република Македония в Северноатлантическия пакт веднага след решението за спора за името в рамките на ООН. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред белградското издание „Политика”.

“Много се радвам, че посетих Скопие този месец. Продължаваме да подкрепяме страната по пътя на нейното присъединяване към НАТО. Ние искаме тя да успее. Това е съгласно решението от срещата на върха в Букурещ от 2008 г., което бе препотвърдено с декларации от Уелс и Варшава. “След сформирането на новото правителство /на Зоран Заев – б.р./ видяхме възстановени усилия за реформи, които ще укрепят съдебната власт и демократичните институции. Аз окуражих правителството да ги продължи. Подкрепих всички партии и всички останали да се включат в открит и конструктивен диалог”.

Според Столтенберг “Балканите са от стратегическо значение за НАТО”.

“Ние виждаме бъдещето на този регион в евроатлантическото сътрудничество и интеграцията на тези, които искат. Всеки народ има право сам да решава за бъдещето си и да избира политическите мерки и мерките за сигурност. Това е основен принцип на европейската сигурност - този принцип бе подписан и от самата Русия и тя трябва да го зачита. Разширяването на НАТО не е срещу Русия”, казва още генералният секретар.

Той отбеляза, че две страни от Западните Балкани искат да се присъединят към пакта и заяви: “НАТО подкрепя тези аспирации и си партнира с приятелите в Скопие и Сараево. Северноатлантическият пакт е изправен пред най-сложната и непредвидима ситуация...Нестабилността в Близкия изток, в Северна Африка, Русия, която нарушава международното право и ядрената програма на Северна Корея, са основна заплаха“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа