Натура 2000 убива поминъка на рибарите по Черноморието

Заради Натура 2000 целият морски риболов е застрашен.

„Природозащитни“ организации вкарали над 30% от акваторията в защитената екологична мрежа

Така наречените „еколози“ ще затрият бизнеса ни, казаха пред „Труд“ рибари, на които ще бъде забранено да ловуват в морски територии, попадащи в Натура 2000.

„През 2007 година „зелените“ са определили защитени зони както във вътрешността на страната, така и в морето“, разказаха хората. Те до днес се чудят защо никой не ги е питал, нито е обсъдил с тях как това ще повлияе на поминъка им.

„Предстои въвеждането на забраната и точка. На всичко отгоре докато средният процент при другите европейски държави страни е 10-15 на сто, то в България зоните, които ще бъдат забранени за морски риболов, ще е 33%“, обясниха още рибарите. Според тях тези територии са определени в нарушение с разпоредбите на Европейската комисия, защото не са съгласувани и оповестени предварително.

„Някой някога си е решил, определил зоните, посочил ги е пред Брюксел, Как е станало това, никой не ни дава обяснение“, разказват рибарите.

Дори в момента, по неофициална тяхна информация, властите искали данни от „зелените“ организации защо са определени точно тези морски зони да влязат в Натура 2000, а те им отказвали обяснение, като заявявали, че директно си комуникират с ЕК.

„Цялата система е порочна - първо, няма прозрачност. Второ - държавата е възлагала на „екологичните“ организации да определят защитените зони. А точно те имат интерес тези територии да са повече, защото по този начин си осигуряват едни бъдещи доходи. Сега следва да се направят планове на управление на зоните, а там има заложени средства за 15 години напред за „природозащитниците“, които декларират, че ще контролират и стопанисват тези територии. Всичко е заради европарите. Колкото по-голяма е дадена зона, толкова повече пари ще има", разказа пред „Труд“ рибар, пожелал анонимност.

„Не ми пишете името, защото ще ми затрият бизнеса, ако разберат че се оплаквам“, каза морският вълк и добави: „А така на нас ни се връзват ръцете да риболуваме в определени зони. ЕС казва: ние не определяме териториите, всяка държава сама си ги посочва и декларира. Следователно трябва да си ги спазвате. Сега, при изготвяне на планове за управление, ние отново не участваме. Кой ги изготвя, как ги изготвя, също не е ясно“.

„Вкарват текстове, че е забранено риболуването с тралове“, разказва друг рибар. Той обяснява, че по този начин се набавя 90% от морския улов.

„Има различни видове тралове, но това кой го знае?, пита риторично човекът.

Според него в момента, в който се сложи подобна наредба, под забрана попадат всички тарлиращи средства. Което значело, че риболовът умира като индустрия.

„Убиват поминъка. Цялото Черноморие затварят - около нос Емине, Калиакра, на юг“, обясняват рибарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България