Нахутът обича бавното готвене

Нахутът спада към варивата, каквито са бобът, лещата, грахът, киноата. Желателно е да се накисне във вода поне 5-6 часа преди готвене, а още по-добре – цяла нощ. Така приготвянето му става по-лесно и няма опасност от образуване на газове в стомаха. Разбира се, можете да ползвате и консервиран. Тогава няма нужда от накисване. Подобно на боба, нахутът се вари 45-60 минути. Ако 10 минути след това време още не е готов, значи е доста стар. Имайте предвид, че варивата увеличават обема си при варене – понякога двойно и тройно, затова ги гответе в дълбока тенджера. Освен това образуват пяна, която може да изкипи и да изцапа печката. Дръжте капака леко отворен и при нужда намалете силата на котлона.

Яхния от нахут

Необходими продукти:

2 консерви нахут по около 400 грама всяка

150 грама доматено пюре

1 малка глава лук

1-2 скилидки чесън

1/2 червена чушка

1 с.л. магданоз, сушен

1 ч.л. чубрица

черен пипер

1 щипка асефатида (или чесън на прах)

1/2 ч.л. червен пипер лют в зехтин

сол

1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се запържват в зехтина. Прибавя се нахуът и черният пипер. Добавя се желаното количество вода (според желаната гъстота на яхнията). Оставя се да заври и се добавят подправките и доматеното пюре. Вари се още 20-25 минути.

Фалафели

Необходими продукти:

2 ч.ч. чаши нахут

2 стръка пресен лук

2 скилидки чесън

1 ч.л. бакпулвер

подправки (магданоз, кориандър, кимион, черен пипер)

Начин на приготвяне:

Ако не е от консерва, нахутът се кисне в тенджера с вода от предната вечер. На другия ден махате люспите и разбърквате нахута с нарязаните лук, чесън, магданоз и подправките. Пюрирате в блендер или с пасатор. Добавяте бакпулвера, солта и черния пипер и разбърквате добре. В нагрято олио изпържвате малки топчици от получената смес.

Телешко с нахут

Необходими продукти:

300 г нахут

500 г телешко месо

100 мл олио

2 глави лук

2 моркова

4 с.л. доматено пюре

1 ч.л. червен пипер

джоджен

черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

В сгорещеното олио запържваме месото, нарязано на парчета. След това добавяме нарязаните лук и моркови, разбъркваме и оставяме да се задуши. Прибавяме доматеното пюре, червения пипер и нахута, предварително накиснат за 4-5 часа във вода. Заливаме с вода, добавяме сол на вкус и джоджен и оставяме да ври 45-50 минути на умерена температура.

Спанак с нахут на фурна

Необходими продукти:

1,5 ч.ч. сух нахут

1/2 кг спанак

2 глави кромид лук

1 морков

1 ч.л. смлян джинджифил

1 ч.л. къри

сол

олио или зехтин

Начин на приготвяне:

Накисваме нахута за една нощ в студена вода, изплакваме го добре и го сваряваме за половин час в тенджера под налягане. Прецеждаме сварения нахут като си запазваме водата, в която е врял. Измиваме и нарязваме спанака, лука и моркова. Загряваме мазнината и в нея запържваме лука и моркова до карамелизиране, но без да загарят. Накрая добавяме първо джинджифила, после кърито, разбъркваме, слагаме и спанака. Бъркаме, докато спанакът си понамали обема, и дръпваме от котлона. В тавичка изсипваме сварения и прецеден нахут, върху него разпределяме спаначената смес, посоляваме и заливаме с две и половина чаени чаши вода от сварения нахут. Запичаме във фурната на 200 градуса, докато водата се поизпари - около 50-60 мин.

Пюре от патладжан с нахут

Необходими съставки:

350 г сварен нахут

700 г патладжани

4-5 скилидки чесън

120 г сусамово семе, смляно

1 лимон

2-3 с.л. гореща вода

1 ч.л. кимион

1 ч.л. сол

1 ч.л. чили

Начин на приготвяне:

Патладжаните се изпичат на силна фурна или грил, без да се белят. Оставят се да се охладят. Скилидките чесън се обелват и пасират. Към тях се прибавят вътрешността на изпечените патладжани и свареният нахут. Продуктите се заливат с 3 с.л. лимонов сок, горещата вода, смления сусам и подправките и се пюрират до получаването на еднородна маса. Оставя се да се охлади и се сервира с препечени филийки хляб.

Агнешко с нахут по марокански

Необходими продукти:

1,5 кг агнешко месо от бут, нарязано на хапки

2 глави червен лук, около 350 грама

3 скилидки чесън

2 с.л. зехтин

2 с.л. настърган джинджифил

1 с.л. кимион

1 пръчка канела

800 г настъргани домати

3 ч.ч. зеленчуков бульон

600 г нахут от консерва, отцеден

магданоз за поръсване

сол

Начин на приготвяне:

Загрейте половината зехтин в тажин (ако не разполагате с този марокански съд с конусовиден капак – в дълбока тенджера). Запържете до покафеняване агнешкото месо. Извадете го от съда и в мазнината от пърженото сложете ситно нарязаните лук и чесън. Когато омекнат, добавете подправките и разбъркайте добре, за да не загорят. Върнете обратно агнешкото, сложете настърганите домати и бульона и кипнете. Намалете силата на котлона, захлупете съда и задушавайте около 60 минути на тих огън. Добавете добре отцедения нахут, кипнете отново, задушете за още 5 минути и поднесете ястието, щедро поръсено с пресен магданоз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме