Национален туристически регистър готов до септември

Бургас

Национален туристически регистър (единна система за туристическа информация, известна с абревиатурата SD) ще бъде готов до месец септември. Той ще помогне за проследяемостта и сигурността на туристите. Това съобщи в Бургас министърът на туризма Стела Балтова.

Предвижда системата да свърже в реално време регистрите на хотелите. Т е. При постъпване на клиент в хотела, директно информацията ще се предава в другите институции, свързани с SD, а именно Министерството на туризма, НАП, МВР и общините. Всяка от институциите в зависимост от вменените и правомощия ще има достъп до тази информация. Данните в тази система няма да бъдат публични, обясни министър Стела Балтова.

Той ще проследява туристите, които се движат на територията на странат, както и постъпленията, които идват от туризъм. Мобилни екипи на български полицаи, съвместно с румънски, полски, чешки, унгарски полицаи ще бъдат сформирани за сезона. 400 мобилни камери има на територията на Бургаски регион, а до края на годината броят им ще нарасне до 600. Ще бъдат осигурени и достатъчно преводачи за летовниците.

Спрямо екскурзоводите за пръв път през "Лято 2017" ще действат изискванията за практикуване на професията, заяви министър Балтова.

Освен образование и подготовка, ще се изисква те да имат екскурзоводна правоспособност и да са вписани в Регистъра на правоспособните екскурзоводи, част от Националния туристически регистър. Що се отнася до лекарите, към сегашна дата има 201 общопрактикуващи лекари, от които 12 са в Община Несебър, 125- в Бургас, 6- в Созопол, 3- в Приморско, 5 в Царево, 8- в Поморие. 18 болници има в региона. Те имат сключени договори с НЗОК.

Що се отнася до плажовете, ивици без стопани няма да бъдат оставени, особено що се отнася до големите плажове. Има заявени устни предложения от страна на общини да стопанисват градските плажове, но тези предложения ще бъдат тепърва обсъждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес