Националният оперативен щаб: Дай Боже БЦЖ да помага (обзор)

Ваксината срещу туберкулоза у нас се поставя задължително в детска възраст.

В България имунизацията срещу туберкулоза е задължителна и това може да се окаже решение

Коронавирусът не мутира бързо като грипа

Дано ваксината срещу туберкулоза БЦЖ да се окаже ефикасно средство и срещу коронавируса. Около това мнение се обединиха от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. Оттам потвърдиха, че следят внимателно последните новини за развитието на заразата в страни, в които населението е било ваксинирано с БЦЖ.

Както “Труд” писа, ваксината БЦЖ все повече привлича вниманието на учените като възможно ефикасно средство срещу коронавируса.

“Дай Боже да я вярно. Следим как се развива епидемията в страни, където се прави БЦЖ ваксина. Следете внимателно как се развива епидемията в Германия, а именно в двете й части. Бившата ГДР, която беше на нашия имунизационен календар, наистина има по-малко случаи, но всичко е в развитие”, заяви шефът на щаба ген. Мутафчийски. По думите му нашето население е едно от малкото в света, в които е задължителна тази ваксина.

По повод разработването на специална ваксина срещу COVID-19 проф. Тодор Кантарджиев обясни, че първо тя трябва да мине през тестове по протокол на СЗО. А това отнема месеци. “Още през февруари във Великобритания е била изготвена такава, но тя все още се тества върху животни. Разработки има и в Китай, САЩ и Русия”, допълни той.

По думите му коронавирусът не мутира толкова бързо, колкото сезонният грип, за който се ваксинираме всяка година и не е необходимо да се изготвят нови ваксини постоянно.

 

Откритие от САЩ

Източна Германия - три пъти по-слабо засегната

“Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати”, посочи пред БНР проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина. Тя уточни, че България е останала единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация.

Откритието е на американски епидемиолози от Технологичния университет на Ню Йорк.

“На този етап се оказва, че Източна Германия е до три пъти по-слабо засегната и тук има съвпадение между масовото прилагане на БЦЖ в Източна Германия и отказа на Германия през 1998 година да се прилага. САЩ никога не са прилагали масово БЦЖ ваксина, същата е ситуацията и с Испания, тежко засегната. А съседна Португалия ваксинира децата си от раждането до 12-месечна възраст”, обясни проф. д-р Любима Деспотова пред БНР.

 

Д-р Цветелина Стефанова, Бул-Био НЦЗПБ ЕООД, пред “Труд”:

Ваксината има много добър имуностимулиращ ефект

- БЦЖ ваксината ще се окаже май “късметът на българите”, д-р Стефанова. Вие сте първият учен, направил генетичен анализ на българската БЦЖ - защо ваксината се оказва предпазваща до степен от COVID-19?

- Съобщението за евентуалния протективен ефект на БЦЖ-ваксината спрямо коронавирус излезе съвсем наскоро. Високо оценявам този труд на американските колеги, но да ви призная - не съм изненадана, защото БЦЖ-ваксината е едно от гениалните творения на медицината. Тя има свойството да повлиява имунния отговор в организма като задейства един каскаден механизъм, в резултат на което се извършва една поредица от действия на клетъчния имунен отговор като активиране на антимикробната активност на макрофагите, синтез на Т-клетъчни цитокини и др., както и по отношение на инфектираните макрофаги било то от вирус или някакъв вътреклетъчен паразит или микроорганизъм, в случаи на туморно засягане. Ваксината се прилага много успешно при лечение на онкологични заболявания при рак на пикочния мехур, при заболявания от Папилома вирус, защото БЦЖ-ваксината има много добър имуностимулиращ ефект. Колегите от САЩ са открили, че е твърде вероятно да съществува зависимост, да има протекция спрямо коронавируса. Но това не означава, че трябва да се облегнем на тази информация и да не спазваме социалната дистанция.

- Срещнах вече мнения на ваши колеги, които обясняват смъртността при възрастните пациенти в Италия с факта, че те не са били ваксина БЦЖ, тъй като тя се използва след 1950 година. Има ли връзка?

- Светът можем да го разделим условно на 3 части. Със задължителна имунизация БЦЖ в по-бедните страни, защото се смята, че туберкулозата е болест на бедните. В другия полюс са страните с висок БВП, които имунизацията или не е съществувала, или е била за кратко време.

В тях БЦЖ е прекратена преди много години. И в средата са страните, които продължават или дълго време са продължавали да слагат БЦЖ. В някои страни като България има и реимунизация. Италия от доста време не ползва ваксина, а ако въобще е ползвана - БЦЖ се е слагана само на рисков контингент. Има корелация между високия брой смъртни случаи и липсата на БЦЖ-ваксина. Факт е, че поколението, родено преди 1950 година не е ваксинирано с БЦЖ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България