Националният протест на полицаите остава

Въпреки срещата на вътрешния министър със синдикатите

"Протестът на 5 юли остава. Това е протест насочен срещу ниските възнаграждения в МВР", заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ Валентин Попов след срещата на синдикатите с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и с неговите заместници.

Попов каза още, че темата за увеличение на заплатите на полицаите е била слабо засегната в разговорите и до решение не се е стигнало, предава БНТ. Синдикатите настояват за увеличение на основните възнаграждения между 15-20 процента. Заради неудовлетворяването на исканията им те предвиждат поредица от протести.

Синдикалистът обясни още, че на срещата е бил обсъден и проблемът с нуждата от униформи за служителите в сектора "Сигурност" - въпрос, който по думите му ръководството на МВР вече разрешава. Разговори са водени и по проблема с диспропорцията между заплатите на служителите, работещи на една и съща длъжност, която се е получила след последната реформа в МВР.

Директно им отговорих, че сега не може да стане, няма как. Това каза на брифинг министърът на външните работи Валентин Радев във връзка със срещата между синдикатите и представители на МВР. „Говорихме си и за дрехите, и за заплатите, и за протестите. Поисках и потвърдих желанието ни за диалогичност. Всички сме от едната страна, от другата страна са лошите. Те са пък хората, които най-добре познават системата, така че в диалог да се опитаме да постигнем това, което направихме веднага, като дрехите“, посочи Радев.

„Всички сме съгласни, че заплащането и мотивацията на всички, които са на терен не достатъчно, тъй като не намираме достатъчно кандидати. Когато пък обявяваме конкурс, тези, които се явяват не са достатъчно качествени, за да покрият критериите“, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България