Националният съвет на БСП номинира Сергей Станишев за лидер на ПЕС

Социалистите пращат в КС отхвърлената оставка на Делян Добрев

Пленумът на Националния съвет на БСП номинира Сергей Станишев за лидер на ПЕС. „Провела съм разговори с президента на ПЕС Сергей Станишев за това заседанието на 49-ия конгрес да издигне неговата номинация за още един мандат", каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

За номинацията на Станишев гласуваха 93 делегати на пленума, „против“ – 0 и „въздържали се“ - 2.

Днес Националният съвет на БСП провежда заседание в столичния парк-хотел „Москва". Очаква се на него социалистите да дадат своя анализ за актуалната политическа обстановка в страната, както и да обсъдят концепция за бъдещето на левите печатни и електронни издания. Предвижда се и вземането на решение за насрочване на заседание на 49-ия конгрес на партията, както и обсъждането на проект на дневен ред за конгреса, включващ доклад „БСП алтернатива или присъдружна партия“, приоритети за европредседателството и алтернативен бюджет за 2018 г.

"Сергей даде своето съгласие и Изпълнителното бюро, щеше да предложи днес, когато обсъждаме конгреса тази номинация да я направим на най-висшия форум на партията, като най-авторитетен, най-силен, който застава зад Сергей Станишев за негов следващ мандат“, каза Нинова при представянето на кандидатурата на Сергей Станишев.

„Вашето желание е Националния съвет да го номинира, но ние ще предложим и Конгреса да потвърди тази номинация. Не защото е най-авторитетният орган, а защото такива са правилата за номинации“, допълни тя.

БСП ще внесе жалба в Конституционния съд по повод оставката на Делян Добрев. „Редица конституционалисти твърдят, че оставка не се гласува, констатира се, само дали е дадена доброволно. Те погазиха Конституцията и закони и оставиха Делян Добрев в парламента, именно да запазят шайката - да не тръгне един, че тръгват и други. Нека Конституционния съд да се произнесе“, обяви още Корнелия Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика