Националното външно оценяване за четвъртокласниците приключи

Снимка: МОН; Архив

Днес се проведе националното външно оценяване за четвъртокласниците по "Човекът и природата”, с което приключват изпитите за тях, съобщиха от МОН.

Тестът се състои от 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и още 3 задачи от отворен тип, на които учениците трябва да отговорят сами. Изпитът бе с продължение от един учебен час, а за децата със специални образователни потребности – два учебни часа.

Целта на националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети, да се определи необходимостта от подкрепа, където е необходима, както и да се осъществи мониторинг на образователния процес на различни нива – на училищно, на регионално и на национално.

С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил "Математически" и "Природни науки", като тежестта им при балообразуването се определя от конкретното училище.

Тестовете и верните отговори от всичките изпити на четвъртокласниците са публикувани на страницата на Министерството на образованието и науката в раздел “Общо образование“.

В понеделник – 21 май, започва външното оценяване за седмокласниците. Същия ден ще се проведе и държавният изпит по български език и литература за зрелостниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование