Нацист заличен от Берлинале

Алфред Бауер (1911-1986) е изпълнявал неизвестни досега функции в нацистката филмова администрация.

Заличават името на Алфред Бауер от наградата „Сребърна мечка” заради хитлеристка дейност

Бауер е един от създателите и първи директор на събитието

Тази вечер откриват 70-то издание на световния кинофестивал

Само 48 часа преди официалното откриване на 70-то юбилейно издание на големия световен кинофестивал Берлинале (20 февруари - 1 март 2020) фестивалната дирекция обяви абсолютно неочаквана политическа изненада.

Изпълнителният директор на феста Мариете Рисенбеек съобщи в официално комюнике, че в отговор на публикувани напоследък нови сведения за ролята на Алфред Бауер (един от създателите и първи директор на Берлинале) като висш функционер във филмовата политика по времето на нацизма, фестивалът е решил да заличи неговото име от названието на специалната награда „Сребърна мечка”. Достоверни медийни публикации потвърждават, че Алфред Бауер (1911-1986) е изпълнявал неизвестни досега функции в нацистката филмова администрация. Същевременно фестивалната дирекция е решила да изиска допълнителна независима експертиза за подробности около създаването и ранното развитие на Берлинале с оглед ролята и дейността на Бауер през периода на нацисткия режим. Той оглавява фестивала още от неговото първо издание през юни 1951 г.

„Ние сме убедени, че външен независим екип от историци ще може да разследва достоверно позицията и дейността на Алфред Бауер през нацисткия режим. Освен това имаме подкрепа от страна на Немската Филмотека за това важно проучване. Удовлетворени сме, че Институтът за съвременна история се ангажира с тази специфична задача”, се подчертава в официалното комюнике.

Официални резултати от предстоящото научно изследване се очакват през лятото на тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино