Началникът на отбраната Константин Попов подаде рапорт за пенсиониране

Константин Попов

Началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от заеманата длъжност поради пенсиониране, съобщават от Министерство на отбраната.

За решението му са били информирани президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, както и неговите заместници.

Причината за това решение генерал Попов е определил като морален акт, тъй като в продължение на години е бил пряк началник на новоизбрания президент генерал Румен Радев и по този начин дава възможност на новия държавен глава сам да определи най-висшия военен, с когото да работи за развитието на Българската армия, съобщи "Фокус". По повод подадения рапорт генерал Попов е заявил пред щаба на отбраната, че "Моралът винаги стои над властта".

Мандатът на генерал Попов, като началникът на отбраната според закона за Въоръжените сили е 4 години и трябваше да изтече през 2020 г.

По рапорта на генерал Попов трябва да се произнесе президентът на републиката.

Генерал Константин Попов встъпи в длъжността на 9 февруари 2016 г, а на 1 май 2016 г. беше произведен в най-високото българско военно звание пълен генерал. По време на военната си кариера е преминал през всички длъжности от младши пилот на изтребител до началник на отбраната на Република България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България