Начертаха подводни туристически маршрути по крайбрежието

Разходки до потънали кораби, морски пещери и древни крепости ще се предлагат от лято 2018

Подводни туристически маршрути по нашето и румънското крайбрежие са новият продукт, който туроператори и хотелиери ще предлагат за лято 2018. Обектите са подбрани по европроект, разработен от учени от Института по океанология /ИО/ при БАН, Националният институт по морска геология и Музеят за национална археология в Констанца и водолазни клубове.

У нас гмуркачи ще могат да видят уникалната подводна каменна гора край Созопол, потъналите кораби "Родина", "Мопанг" и "Стефан Караджа", пещерите "Мартина" и "Тюленова" край с. Тюленово, обясни доц. Преслав Пеев, координатор на проекта от ИО. Подводните турове ще се предлагат в пакет с такива край Мангалия и Контанца. Те ще струват 20-30% по-евтино от индивидуалното гмуркане, което без екипировката излиза 100-200 лв. за всеки обект.

Ще са достъпни и за водолази любители, тъй като останките от кораби са на дълбочина до 20 м. За любителите на подводната археология, които не могат да се гмуркат, са разчертани маршрути по сушата, обхващащи прочутите от древността пристанищни центрове Констанца, Мангалия, Калиакра, Балчик, Каварна, Варна, крепостта при нос Св. Атанасий, Несебър и Созопол и музеи, в които се съхраняват открити по дъното на морето артефакти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България