Нашенец без книжка ще плаща глоба от 1 600 лева за катастрофа в Германия отпреди 5 години

Мъж от Сливен ще трябва да плати глоба, наложена му в Германия, за нарушение отпреди 5 години на тамошния Закон за движение по пътищата. Окръжният съд в Сливен призна решението на Районния съд в Лудвигслуст, влязло в сила в началото на август т.г., съобщиха от съдебната палата в областния град.

На 24 декември 2013 г. нашенецът причинил с автомобил пътно произшествие в Германия, при което били нанесени материални щети по друга кола. При проверката се установило, че е седнал зад волана пиян, с над 1,66 промила алкохол. На това отгоре не бил правоспособен, нямал шофьорска книжка. За деянията му е била наложена глоба от 600 евро, отделно сливенецът ще трябва да плати 227,16 евро за съдебни разноски.

Искането за признаване и изпълнение на съдебното решение е пристигнало директно от Федералната служба "Правосъдие".

Осъденото лице не е било открито на посочения адрес, не е било редовно призовано и не се е явило в заседателната зала в Окръжния съд в Сливен. Било е представлявано от назначен служебен защитник. Сред мотивите за признаване на глобата се посочва, че въпросът за евентуалната изтекла давност не може да се коментира, тъй като не се отнася до деяние, подсъдно на българския съд. Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Бургас в 7-дневен срок. След като то влезе в сила, ще бъде изпратено на НАП за незабавно изпълнение и събиране на левовата равностойност на санкцията в размер на 1 617,78 лева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"