Нашествие на кърлежи в страната

Има над сто случая на лаймска болест и десетки други инфекции

Има епидемично разпространение на кърлежи, отчитат Регионалните здравни инспекции в страната, които регистрират бум на ухапвания и последващи инфекции.

Само в периода 21-27 май са отбелязани девет нови случая на лаймска болест у нас, а от началото на годината те са общо 103. За същия период през 2017-а са били съобщени 55 случая или увеличението през 2018 г. е два пъти по-голямо. Това показва справка в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Ку-треска имат осем пациенти. 9 са новите случаи и на марсилска треска, а от началото на годината са общо 37.

В София от началото на май месец до момента пред НЦЗПБ непрекъснато се вият опашки от хора, носещи за изследване кърлежи, които са ги ухапали.

Особено тежко е нашествието на кръвопиещите паразити в Лом и околните селища. Всеки ден  ухапани обсаждат кабинетите за медицинска помощ. “Ситуацията е тревожна. Зелените площи в града и полетата са пълни с кърлежи, а броят на пострадалите се увеличава. Има вече случаи и на заразени с лаймска болест!”, бият тревога  медици.

РЗИ-Монтана до момента е потвърдила 10 нови случая на лаймска болест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България