Наши военни за завърнаха от алпийско учение в Италия

Военнослужещи от Командването на Сухопътните войски и 101-ви Алпийски батальон – Смолян взеха участие в учението в планинска местност „5 Torri” (5-те кули) в Република Италия от 29 юни до 7 юли 2018 г. Учението е ежегодно и се провежда в местността Алта Вал Бадиа, която предлага отлични условия за тренировка и провеждане на занятия по специална алпийска подготовка, съобщиха от МО. Всички занятия (катерене, тактически действия в планинско-горист терен, преодоляване на скални препятствия, спасяване с хеликоптер) са на мястото, известно като 5-те кули в района Доломити.

В учението взеха участие представители на 15 страни и военнослужещи от центъра на НАТО за подготовка и усъвършенстване на воденето на бойни действия в планинско-гориста местност “Mountain Warfare COE”, разположен в град Полче, Република Словения. Дейностите включваха алпийско изкачване на най-високия връх в Доломитите (3343 метра), скално катерене на маршрути с различна трудност и дължина, спасяване на пострадал на скала с помощта на хеликоптер, движение по парапети, спускане на пострадал по способа „тролей” и тактически действия в пресечен терен. Целта на учението бе да се демонстрират способностите и да се тренират подразделенията за работа и водене на бойни действия в пресечен терен.

Българските военнослужещи преминаха маршрути и алпийски турове с различна категория на трудност и проведоха подготовка съвместно с военнослужещи от отряда за борба с тероризма на пакистанската армия. На деня за високопоставени гости 5 юли, пред началника на отбраната на Република Италия генерал Клаудио Грациани, българските военнослужещи демонстрираха уменията си на един от най-трудните маршрути, за което получиха специални поздравления от комадващия италианските алпийски части. Участието в това учение предостави много добра възможност за българските военнослужещи да осъществят контакти и да премерят сили с военнослужещите от водещите алпийски страни в Европа; да повишат алпийската си подготовка; да обменят опит за действия във високопланински и алпийски райони; да водят ефективни действия в планинско-гориста местност в съчетание с методи и способи за оцеляване и преодоляване на различни теренни форми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България