Наши студенти учат за програмисти с британска диплома

Бъдещите инженери започват работа още в първи курс с четири цифрени заплати

Наши студенти, които  учат за програмисти с британска диплома, започват работа още в първи курс с четири цифрни заплати,  съобщават от висшето училище по мениджмънт във Варна Това е  възможно благодарение на дългогодишното партньорство  между   един от най-големите университети в Обединеното кралство (държавният Cardiff Metropolitan University) и българска от Висше училище по мениджмънт - Варна (ВУМ). Специалността „Софтуерни системи и технологии“ се изучава изцяло на английски език.

Първите си студенти са приети през ноември 2015, но инженерната специалност бързо набра популярнтост и привлече интереса на кандидат-студенти от България и чужбина. Студентите учат за получаване на две бакалавърски дипломи – британска от един от най-големите университети в Обединеното кралство (държавният Cardiff Metropolitan University) и българска от Висше училище по мениджмънт - Варна (ВУМ).

Висшето училище вече има общо седем съвместни програми за двойна диплома с британската институция .

Специалността „Софтуерни системи и технологии“ е изцяло приложна - обхваща всички аспекти на софтуерното инженерство, като спецификация на изискванията, архитектура и дизайн, технологии и инструменти за изграждане на софтуер, контрол на качество, техники и инструменти за поддръжка, модели и инструменти за управление на софтуерни инженерни процеси, управление на конфигурацията, интеграцията, времето, качеството, човешките ресурси, комуникациите и обхвата на софтуерните проекти, инструменти за автоматизация – DevOps. Студентите в тази специалност могат да се докоснат и до бъдещето на компютрите, а именно квантовите компютри. Това е една от малкото програми в тази част на Европа, в която могат да се изучават квантови изчисления.

Програмата е в редовна форма на обучение, но адаптирана за работещи – занятията са провеждат след 18 часа и през уикендите. Това позволява повечето лектори в програмата да бъдат настоящи експерти, завеждащи отдели по разработване на софтуер в един от най-големите ИТ компании у нас.

От друга страна, почти 100% от студентите работят в такъв тип фирми, защото програмата е така конструирана, че им дава всички необходими знания и умения да започнат работа като младши разработчици или на по-високи позиции (ако имат предишен опит). Интересен факт е, че над 60% процента от първокурсниците имат заплати с четири цифрени суми, а 100% от второкурсниците работят в ИТ индустрията. Програмните езици, които се изучават са най-актуалните и търсени сред ИТ компаниите в момента като C#, Java, PHP и Python – част от езиците на Google. Около 20% от студентите в тази специалност получават стипендии за успех (1000-1500 лева на семестър) - държавни и допълнително от фонда за стипендии на ВУМ и партньори. Така например, на 5% от студентите обучението им излиза безплатно, същевременно с това само от две работни заплати могат да си изплатят таксата за обучение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование