Наш зет от Мароко №1 на маратона във Варна

Герб на Италия, сърце от Мароко, връзка с България. Това е шампионът на варненския маратон. Ахмед Насеф триумфира в класическото бягане на 42 195 метра с време 2:22,55 часа. Мароканецът с италиански паспорт, който е женен за българка, за втори път печели състезанието. Преди две години отново беше №1.

При дамите първа завърши кенийката Рут Матебо с време 2:47,45 часа. Наградният фонд е 49 000 лева, разпределен в 44 индивидуални награди. За двамата победители в класическия маратон са предвидени по 8000 лв. Основен организатор е Анатоли Илиев.

Спортният министър Красен Кралев и кметът Иван Портних дадоха старт на надпреварата, събрала два пъти повече участници в сравнение с миналата година. От няколко дни варненският маратон е вече с лицензирано трасе. Това позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите.

„Преди три години, когато взехме решение да направим тази верига бягане, бяхме прави – каза Кралев. - Един маратон в София не беше достатъчен. Изключително съм доволен от това, което се направи във Варна и Стара Загора. Знам, че много българи бягат. Това за тях е ежедневие и им даваме възможност да се изявят. Във Варна виждам състезатели, с които съм се надбягвал преди 30 години, още ги държи тръпката към този спорт.”

Във Варна дойдоха 120 състезатели от 22 страни. Най-младият бе на 7 години, а най-възрастният – на 71-а.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт