Наш медик внедрява хирургични техники от Изтока

Вече има добри резултати при лечението на онкологични заболявания

Наш медик внедрява авангардни хирургични техники от Изтока, които през последните години дават добри резултати при лечението на онкологични заболявания. , който е родом от Велико Търново, но работи във Втора хирургия на Медицинския университет в София, натрупал при специализация в Русия.

След спечелена стипендия в продължение на четири седмици амбициозният лекар е практикувал в Клиниката по колоректална и ендоскопска хирургия към Първи Московски държавен медицински университет „Сеченов“.

„Фактът, че бях избран от Европейската асоциация по колопроктология, беше огромна чест и много добър шанс за мен. Под ръководството на проф. ПьотърЦарков между 27 май и 23 юни имах възможността да работя в престижната клиника. Това е едно изключително модерно оборудвано здравно заведение, където се прилага 3 D-хирургия, използват лапароскопски методи. Там лекарите работят много, интервенции се правят от 7 часа сутринта до 7 часа вечерта. Имах шанса не само да присъствам, но и реално да участвам в една, а понякога и в 2-3 операции на ден”, сподели пред „Труд“ д-р Свилен Маслянков.

По време на визитата си в Москва българският медик е бил и делегат на най-голямата колоректална среща в Русия. В операционните зали на престижната клиника е усвоил по-малко прилаганите хирургически подходи, като мини-инвазивни операции, D3 и латерална дисекция на таза, както и да се докосне до различна работна среда и професионална организация.

„След пристигането ми в Русия, на 28 май бях регистриран, за да присъствам на предходния курс „Ректален рак: отвъд основните знания“. През следващите два дни се проведе отлично организирана юбилейна международна конференция – „10-години Руско училище по колоректална хирургия“, с повече от 1200 делегати от Русия и чужбина. На тази среща имаше лекции по различни колопроктологични теми, изнесени от известни експерти и светила от цял свят. Основна мисия бе да се представят най-добрите американски, европейски и азиатски клинични направления. Това въведение ми помогна да се доближа до руските стандарти, както и да усетя разликата между Изтока и Запада. По време на сесиите имаше много видеопрезентации на оперативни намеси с директен коментар от залата. Бях доволен също така да наблюдавам процеса на вземане на решения и промените в руската Асоциация на хирурзите по колопроктология”, сподели още д-р Маслянков.

В московската клиника той бил включен в оперативни екипи, което му позволило да наблюдава отблизо много различни техники на дебело черво и ректум.

„Участвах в триизмерни и в роботизирани операции. Интерес за мен представляваха лимфните дисекции, защото в онкологичната хирургия не е важно само да се отстрани тумора, но и лимфните възли, които са дренирани в тумора. В Европа и у нас е прието тези интервенции да се правят до второ ниво. Докато в Япония например, стандартите позволяват и до D 3, което ще рече по-голяма по обем хирургия, по-голяма оперативна травма, но и с 5-10 % по-голям шанс за лечение. По време на практиката видях и ускорени възстановителни принципи, които помагат на пациентите да получат по-добро качество на живот и това също ще бъде бъдещата цел в моята настояща работна обстановка”, разкрива д-р Свилен Маслянков.

Хирургът е имал възможност да усвои и руските начини за хирургично лечение на различни заболявания като хемороиди, перианални фистули, пилонидални заболявания, възпалителни увреждания на червата и др. Обсъдил също всички различия в организацията на здравеопазването между България и Русия, връзката между колоректалните центрове, обучението и движението на пациентите.

„По време на престоя в Клиника по колоректална и ендоскопска хирургия бях допуснат да участвам в много важни други клинични дейности, като индивидуалната подготовка и обсъждане на пациента, срещи по онкологичен мултидисциплинарен тим и др. Бяха детайлно представени техниките при лапароскопска и отворена хирургия при пациенти с рак на дебелото черво. Голяма част от тях не съм виждал по такъв начин в нито един български здравен център. Това, което ме впечатли най-вече, беше лекотата на осъществяването му от всеки млад специалист в клиниката, което говори за учителските и онкологичните принципи на прекия ми руски ръководител проф. Царков”, казва д-р Свилен Маслянков.

За него добър опит се оказало и това да се види как пациентът може да бъде обърнат по време на операцията. На операционната маса бе жена с рецидив след операция, като при повторната интервенция се работи комбинирано от корема към кръстовата кост, за да се получи пълно онкологично изчистване. Това е доста трудна, екипна и много прецизна работа. Руските колеги ми предоставиха видео с тази техника, която смятам да покажа и да приложа в България. У нас ще презентирам и специфична японска техника за странична дисекция на таза”, изтъква д-р Маслянков.

При практикуването му с руските медици на научно ниво му бил показан най-точният метод за получаване на максимално силен доказателствен материал с висока научна стойност.

„Предоставени ми бяха обучителни материали и видео-записи на операции, като решихме началната колаборация да започне с тяхното представяне на наши научни форуми. А в бъдеще ще опитаме да задълбочим комуникацията с размяна на опит, чрез съвместни участия в конгреси, демонстрации и муждууниверситетски обмен. Радвам се, че съм човекът, който има възможността да установи контакт между моя университет в София и Първи Московски държавен медицински университет „Сеченов“, разкри още д-р Свилен Маслянков.

Той е категоричен, че опитът, който придобил, е уникален.

„Имах привилегията да усетя духа на може би най-добрия колопроктологичен център в Москва, който ще ми помогне да осъществя бъдещи планове за развитие.Очаквам да продължа да развивам сътрудничеството в колопроктологията с руските колеги, с които се срещнах. Ще бъде добре да въведа показаните в Москва нови техники в бъдещата си практика. Също така бих препоръчал на всеки млад хирург да кандидатства за такъв тип стипендия, което със сигурност може да помогне на развитието му като завършен колоректален хирург", казва в заключение специалистът от софийската Александровска болница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве