Наш рекордьор на Гинес дублира Ламбо и Слай в екшъни

Варненецът Иван Тончев продължава и на 60 години с най-зрелищните кинокаскади

Бясно надбягване с коли и коне, катастрофи, взривове и палежи, разстрели в упор и летене към пропаст бележат живота на един от най-известните каскадьори у нас и в чужбина Иван Тончев от Варна. Дни преди имения си ден той чества 60-годишен юбилей, но продължава да е в топ форма и да мисли за нови зрелищни приключения на снимачната площадка. Казва, че киното за него е религия . А за рисковете допълва:"ако съм шахматист, няма да ме ритне кон..."

Случайна среща във влака с основателя на първата каскадьорска група у нас Димитър Кехайов преди повече от три десетилетия предопределила професионалния му път, за който си и мечтал. Иван Тончев е тренирал всички възможни спортове в младите си години и става дубльор в киното. Дебютът си прави в любимия български филм „Капитан Петко Войвода”. Следват „Осъдени души”, „Хан Аспарух”. „Величието на хана”, „Комбина”, "Константин Философ" и много други. През 1993 г. основава с приятели и съмишленици своя клуб "Автородеокаскада". Опасните номера с коли са негова запазена марка. Същата година поставя рекорд в Гинес, който все още не е подобрен. Прави постижението с метални ски, завързани за краката му, докато се държи за багажника на кола, летяща със 160 км/ч в продължение на цял километър. Старият рекорд, поставен от Дар Робинсън, е при скорост 108 км/ч.

Има участие в над 100 екшън филма, като е работил и с руски, немски, италиански, френски и американски режисьори, както и с куп холивудски звезди. Снимал се е през 1999 г. в "Щатски тюлени" в киноцентър "Бояна", с Вал Килмър и Крисчън Слейтър в "Белязани пари" в различни части на София, а с Бърт Рейнолдс в американския екшън "Извоювана свобода" в Гърция. Участвал е в испанската продукция "Дали" заедно с Лоренцо Куин, син на Антъни Куин, който играе ролята на Салвадор Дали.

През 1995 г. започва работа с режисьора Луиджи Перели, откривателят на Стефан Данаилов за италианското кино.Снимат "Октопод 7" с Раул Бова в ролята на младия комисар, който замества Катани след убийството му.

"Учих го да стреля, да пада и да се изправя невредим, но всички каскади аз и моят екип ги правихме", връща лентата назад Иван Тончев. Луиджи Перели снима и филма "Дело по съвест" с участието на Ламбо, когото варненецът дублира в кадрите, заснети на яхтеното пристанище в Златни пясъци, пресъздавайки порт в Хърватска, откъдето мафиоти пренасят дрога по море.

На снимачната площадка открил първа братовчедка на съпругата си, която била преводачката на Луиджи Перели. Двете не са се виждали от детските години, а преди 10 ноември Илияна, дясната ръка на режисьора у нас, отишла в Италия и повече не се върнала, разказа каскадьорът. Със Стефан Данаилов се е снимал и в българо-съветския филм "Мъгливи брегове" от 1986 г, в който белогвардейци се събират във Варна, за да тръгнат и да се бият срещу Червената армия. Ламбо играел в ролята на капитан Сократ Стойчев, най-верният човек на барон Пьотър Врангел, но всъщност бил агент и шпионин на червените. "Е, нали от край време е от БСП", подхвърля с усмивка филмовият му дубльор.

Зрелищните кадри на холивудския екшън "Непобедимите 3", които се снимаха на пристанище Варна, нямаше как да минат без участието на Иван Тончев. Той влезе в опасните престрелки и гонки по море, отменяйки в някои от тях Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм и Уесли Снайпс. Станахме добри приятели, научих ги да пият българска ракия и накрая ги изпратих с по едно шише гроздовка, мое лично производство, разказа варненецът. Той е дублирал Слай и в "Рамбо".

"Не е срамно да те е страх, но преодолява се", признава Иван Тончев, който му се е случвало да бъде лице в лице със смъртта. Най-големите му травми са от заледен полигон в Москва, където е чупил ребра, избягал от болницата и за месец се оправил, както и когато се хвърлил с кола в една пропаст близо до Аладжата. Тогава счупил таз."Стреляли са ме с калашник, все едно патроните ме пронизват, палили са ме , от високо съм скачал, на две гуми автомобил съм карал, с мотор съм се обръщал", казва Тончев. А по отношение на конната езда признава, че в България най-добрата група е на приятеля му Горан Гънчев от Стара Загора. При снимките всичко е стиковано, изчислено, но стават и бели, ако каскадьорът не е добре подсигурен и професионално точен. Казва, че в холивудските продукции добре плащат, имат бюджет, но е играл в български филми и без пари, за да помогне лентата да стане. Каскади и шоу прави с екипа си всеки път при официалното откриване на Международния филмов фестивал" Любовта е лудост". Преди 20 години снимал в Испания и трябвало да подкара чисто новичък "Сеат" на две гуми, да го обърне на таван и после да го взриви. Той се притеснил, че ще потроши автомобила, но преводачката го успокоила, че за филма има още 17 автомобила от същата марка. Единия от тях дори му подарили на финала.

Тази година е поканен да участва във филм-епопея, посветен на Балканската война, с режисьор Анри Кулев. С него е снимал и първия български фантастичен филм през 1988 г.- "Бащата на яйцето" в главната роля, в който играе Наум Шопов, участват още Константин Коцев, Иван Лечев, Боян Иванов и др.

"Един луд вкъщи стига", казва Иван Тончев за това, че тримата му сина са избрали друг професионален път, различен от неговия. Има и трима внуци, като двамата от тях носят името на дядо си. По майчина линия варненецът е наследник на царската фамилия Романови, а по бащина има македонски корен. Клубът на каскадьора има полигон в местността"Харамията" край Варна, който е превърнат в мини киноцентър. Годишно в него се обучават около 25 човека. Между тях има и момичета, които също се подготвят за участие в рискови ситуации да дублират актриси. Каскадьор №1 признава, че екшън филмите не му са интересни, дори избягва да гледа и тези с негово участие, предпочита романтичното и детско кино.

За каскадьорите, които остават неизвестни зад кулисите, Джейсън Стейтъм каза :"Всички те са едни непризнати герои" и призова Американската киноакадемия най-сетне да признае работата им при раздаване на наградите "Оскар".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица