На Бабинден Варна се поздрави с ръст на раждаемостта

Негативната тенденция за спад в раждаемостта у нас не важи за Варна. Миналата година в града са се родили общо 4449 бебета - с 570 повече от предходната, стана ясно при честването на Деня на родилната помощ.

Най-много пеленачета - 2278, са проплакали в единствената в Североизточна България АГ-болница. Броят им е със 100 повече от 2017 г., а от 1 януари насам са родени 112, отчете управителят на здравното заведение проф. д-р Емил Ковачев.

"Тенденцията е прекрасна, да си пожелаем да се запази. Благодаря на всички за грижите за нашите деца. Осигурили сме над 1,3 млн. лв. за ремонт и закупуване на апаратура за болницата, водени от задачата да създаваме по-добри условия за майките, новородените и медицинския персонал", поздрави екипа кметът на Варна Иван Портних.

Той присъства и на ритуала по измиване на ръце в родилното отделение на МБАЛ "Св. Анна", което бе преобразено след 3-месечен основен ремонт, финансиран от общината. През останалите 9 месеца от 2018 г. на бял свят са дошли 1076 пеленачета, което ни нарежда на първо място у нас по раждания на брой легла, посочи началникът на отделението д-р Милко Папазов.

Той съобщи, че все повече бъдещи майки предпочитат да дадат живот на рожбите си по естествен път. Процентът на цезаровите сечения в отделението е намалял до 35 на сто, при средно 60% за страната. За поредна година ръст на ражданията отчита и частната МБАЛ "Майчин дом", където през 2018 г. на бял свят са дошли 1095 бебета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони