На Благовещение патриарх Неофит благослови зрелостниците семинаристи

Патриарх Неофит гостува на Софийската духовна семинария на големия православен празник Благовещение. Той оглави светата Литургия в църквата на семинарията "Св. Йоан Рилски". В края на службата Негово Светейшество благослови учениците и преподавателите. На зрелостниците от випуск 2018 патриархът пожела да имат "Свети-Йоаново дръзновение, крепко здраве и бодър дух, мъдрост и благодатни сили за много благословени от Бога успехи в предстоящото им житейско поприще".

Ректорът на Софийската духовна семинария, архимандрит Пахомий, каза, че 12 завършващи може да изглежда малък брой, но толкова са били и Апостолите, които просветиха света. Той изрази упованието си, че "тези духовни човеци ще бъдат полза на църквата и света" и достойни членове на Българската православна църква.

След Литургията се проведе и тържествено предаване на семинарното знаме от зрелостниците към по-младите ученици. Под капещия сняг в двора на Семинарията учениците от 12 клас дадоха напътствия на единадесетокласниците да следват добрия пример на светите отци и преподавателите си. "Постарайте се да направите връзката си с Христос още по-близка", призова завършващият след няколко месеца семинарист.

Благовещение е денят, в който Дева Мария получава благата вест от архангел Гавраил, че тя е избрана да роди Иисус Христос. Така непорочната жена става майка на Спасителя, сина Божи. В православния календар днешният ден е посветен и на друга жена, която изгрява като светица - преподобна Мария Египетска. Първоначално блудница и отдадена на плътски наслади, тя в последствие познава вярата, когато невидима сила ѝ попречва да влезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим. След това прекарва 47 години в разкаяния и молитва в пустинята край река Йордан.

Патриарх Неофит, който през последната година вървеше затруднено и прекарваше голяма част от времето в църквата седящ, днес изглеждаше в отлично здраве и участваше енергично в празничните събития в Семинарията.

На този светъл празник честитим именните дни на нашите скъпи колеги от "Труд" - анализатора Благовест Бенишев и фоторепортера Благой Кирилов! Нека да са здрави и все така упорито да създават качествени текстове и вълнуващи фотографии!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България