На Богоявление в Асеновград: Велик водосвет, литийно шествие и концерт

С Велик водосвет и хвърлянето на кръста във водите на река Чая ще бъде честван празникът Богоявление в Асеновград. Богослужението започва малко след 6 часа сутринта, като службата във всички православни храмове в града, наричан Малкия Йерусалим, трябва да завърши до 8,30 часа.

След това свещениците и енориашите им в литийно шествие ще се отправят към водите на реката. В 9.20 часа със стрелба ще бъде ознаменувано хвърлянето на кръста до Пешеходния мост, като за първи път тази година ритуалът ще се извърши изцяло на брега на речното корито. Там ще бъде изградена трибуна, а за участниците ще има специална палатка, в която да се подслонят, докато тече Великият Богоявленски водосвет.

В официалните празненства за Йордановден участие ще вземе кметът на Община Асеновград д-р Емил Караиванов, който ще връчи парична награда на мъжа, уловил кръста. След това пред сградата на общината на площад "Академик Николай Хайтов" ще се извърши ритуалът по освещаването на бойните знамена на военно формирование 24490. Празникът ще продължи с концерт народна музика в изпълнение на Любомир Петов и гайдаря Стефан Янев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони