На всеки 3 секунди някой купува Барби

Хитовата кукла празнува 60-и рожден ден

Твърди се, че е взела формите на актрисата За За Габор

На днешната дата преди 60 години дебюта си прави една кукла, за която мнозина били скептични, а тя се превръща в хит и остава на върха десетилетия наред. На 9 март 1959 г. на панаира на играчките в Ню Йорк е показана Барби. Само през първата й година на пазара са продадени над 350 000 екземпляра, до 50-годишния й юбилей вече са продадени над 1 милиард кукли, а статистиката показва, че на всеки 3 секунди някъде по света някой купува Барби.

Причината мнозина да се съмняват в успеха на куклата е, че за онова време тя е била необичайна. Тогава куклите били или бебета, или малки дечица, а Барби е млада жена.

Революционната идея за възрастна кукла хрумнала на Рут Хендлър, съоснователка на американската компания за играчки Mattel. Рут наблюдавала как си играе дъщеря й Барбара с картонени кукли, на които могат да се прикрепват хартиени дрехи. И забелязала, че често момичето им дава роли не на деца, а на девойки и жени - мажоретки, студентки, дами с кариера. Тогава решава, че това е незапълнена пазарна ниша и предлага идеята на Mattel. Компанията обаче не проявява интерес.

През 1956 г. Рут заминава с децата си Барбара и Кенет за Германия, където се натъква на Билд Лили - кукла, вдъхновена от комикс. Билд Лили е руса сексбомба, работеща жена, която постига каквото иска и не се притеснява да използва мъжете за изпълнение на целите си. Тя обаче се продавала като сувенир за възрастни, а не като детска играчка. Рут купува три кукли, с които се връща в САЩ. Ползва ги като основа за бъдещата Барби (кръстена на дъщеря й), която разработва съвместно с инженера Джак Райън. Твърди се, че прототип на формите на тялото на Барби е американската актриса За За Габор, която е една от съпругите на Райън.

Първата Барби е с бански костюм в зеброва окраска, с вързана на конска опашка коса и се предлага както руса, така и тъмнокоса. В началото много родители не били особено доволни от големия бюст на куклата, но пък тя много се харесвала на момичетата.

Две години след дебюта на Барби Mattel изкарва на пазара нейната половинка Кен (кръстен на сина на Рут - Кенет). Двете кукли се превръщат в най-известната въображаема двойка в света. През 2004 г. се разделят, но 7 години по-късно се събират отново на Свети Валентин, а Барби споделя във фейсбук, че нейното “сърце бие само за Кен”.

През годините Барби претърпява множество трансформации - в посоката на погледа, в цвета на кожата, формите на тялото, има дори кукла в инвалидна количка - първата в историята. Няколко суперзвезди също са увековечавани като кукла Барби - моделът Туиги, актрисата Елизабет Тейлър, Краля на рока Елвис и съпругата му Присила, певицата Шер.

Най-скъпата Барби е продадена за $302 500 на търг през 2010 г. с благотворителна цел за изследване на рак.

 

Копието Валерия Лукянова се хранела с въздух и светлина

Жив Кен има над 300 операции

Украинката отрича да е лягала под ножа

Манията по Барби има и друго измерение - жени и мъже, които са посветили живота си на това да бъдат точно копие на женската и мъжката кукла.

Сред най-известните живи Барби и Кен са украинката Валерия Лукянова (33 г.) и американецът Джъстин Джедлика (38 г.).

Родената в Молдова Лукянова твърди, че тялото й, което е абсолютно копие на куклата, не е моделирано от пластичен хирург. Признава единствено, че си е уголемила бюста и че носи специални контактни лещи с цвета и големината на очите на Барби. Казва, че невероятната й фигура се дължи на редовните тренировки и стриктна вегетарианска диета, като в един момент дори се “хранела” само с въздух и светлина (какъвто култ съществува).

За разлика от украинката, Джъстин признава, че е пристрастен към пластичните операции и че е постигнал невероятната си прилика с Кен с цената над 300 лягания под ножа. Сред “подобренията”, на които се е подлагал, са 5 ринопластики, инжектиране на ботокс в челото, поставяне на филъри в устните, брадата и дупето, поставяне на импланти в гърдите, раменете, бицепсите и трицепсите, както и лазерна епилация на цялото тяло.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл