На Димитровден се яде месо

На Димитровден (26 октомври) дедите ни приключвали със селскостопанската работа, строителите се прибирали от гурбет, овчарите докарвали стадата от планината. Сядали на богати трапези, на които задължително присъствало овнешкото месо, имало още яхния с петел или кокошка (в зависимост дали именикът е мъж или жена), печени ябълки и тиква. Днес традициите не са това, което бяха, мнозина намират овчето месо за тлъсто и нездравословно, а домашни кокошки и петли почти няма. Затова можете да приготвите курбан чорбата и гювеча с агнешко или телешко месо, а пилето замества другите птици. Каквото и да решите, не забравяйте, че на трапезата трябва да има месо. Без да предполагат, но водени от житейския опит, предците ни са прилагали правилна „профилактика“ срещу зимните болести – белтъчна храна.

 

Курбан чорба

Необходими продукти:

500-600 г овнешко месо (шилешко, агнешко)

1 глава лук

1 морков

1 домат

целина, магданоз

черен пипер

2 л вода

сол

Начин на приготвяне:

Месото нарязваме, заливаме със студена вода и слагаме да се вари. От време на време отпенваме. Когато започне да омеква, добавяме нарязаните лук, морков, корен магданоз и целина, настъргания домат, черния пипер и солта. Курбанът се яде топъл.

 

Овнешки гювеч

Необходими продукти:

1 кг овнешко месо

4-5 домата

3-4 зелени пиперки

2 патладжана

150 г бамя

4-5 картофа

150 г зелен фасул

4 глави лук

1-2 люти чушлета

150 мл олио

1 ч.л. черен пипер

магданоз

сол

Начин на приготвяне:

Предварително нарязваме и посоляваме патладжана, за да се отцеди горчивият сок. Месото измиваме, подсушаваме и нарязваме на парчета. Посоляваме, нареждаме в пръстен гювеч, добавяме мазнина и запържваме. Всички зеленчуци се нарязват и заедно с патладжана се запържват също. Добавя се топла вода, черен пипер и сол на вкус. Печем на слаба фурна, докато изври водата, като по време на печенето разбъркваме 1-2 пъти. След изваждане от фурната поръсваме със ситно нарязан магданоз.

 

Тюрлю гювеч

Необходими продукти:

1 кг овнешко месо

1/2 ч.ч. олио

2 глави кромид лук

3-4 домата

5-6 картофа

5-6 чушки

1 по-едър патладжан

10-12 броя бамя

10-15 шушулки зелен фасул

1-2 моркова

1/4 глава целина

1 малка чепка зелено грозде

1-2 люти чушки

1 каф.ч. ориз

10 зърна черен пипер

1/2 връзка магданоз

1 връзка джоджен

7-8 листа от целина

1 с.л. червен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Нарязаното на порции месо се измива и се запържва в сгорещената мазнина. Изважда се и в същата мазнина се прибавят последователно дребно нарязаният лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, и накрая един домат, също нарязан на дребно. Задушават се, докато останат на мазнина, след което се поръсват с червения пипер. Сместа се разбърква и се залива с гореща вода. Посолява се на вкус. След като кипне, месото се връща обратно, слагат се зърната черен пипер и се задушава на умерен огън до полуомекване.

Зеленчуците се обработват предварително. Бамята се почиства, като се отрязват дръжките конусообразно навътре, за да не изтича лигавият сок и да не се разкъсва при варенето. Слага се за половин час в съд с подкиселена и подсолена вода, за да се пресече лигавината й. Патладжаните се нарязват на едри кубчета, посоляват се и след 30-40 минути се отцеждат и измиват от горчивия сок. Чепката зелено грозде се разкъсва на малки клончета. Картофите се нарязват на едри кубчета. Чушките след отстраняване на дръжките и семената също се режат на едро. Зеленият фасул се почиства от връхчетата, измива се и се нарязва напречно на парчета с дължина 3-4 см. Единият домат се реже на кръгчета. Листата от целина, магданоз и джоджен се режат на ситно.

Подготвените по този начин зеленчуци се подлагат на предварителна топлинна обработка. Зеленият фасул се задушава с малко подсолена вода за около 10 минути до полуомекване. Отделно в леко подкиселена и посолена вода се задушава бамята за 5-6 минути. Накрая в отделен съд с малко мазнина се запържва оризът. Прибавят се нарязаните чушки, а след малко се слагат патладжаните. Разбъркват се и се задушават до омекване. След това към тях се слагат задушеният фасул, задушената бамя, картофите, магданозът, джодженът, целината, лютите чушки (цели) и зеленото грозде.

Всичко се разбърква много добре и се съединява с месото. Изсипва се в пръстен гювеч. Ако е необходимо, може да се прибави малко вода. Най-отгоре се нареждат нарязаните на колелца домати. Гювечът се пече в умерена фурна, докато омекнат месото и зеленчукът. Ястието трябва да остане почти на мазнина. Поднася се топло.

 

Петел яхния

Необходими продукти:

1 петел (или кокошка)

1 кг лук

1-2 домата

1/2 морков

20 мл доматено пюре

130 г масло

1 ч.л. червен пипр

черен пипер

сол

1/2 връзка магданоз

20-30 г брашно

Начин на приготвяне:

Нарязваме петела на порции. В маслото задушаваме нарязания на месечинки лук. Добавяме месото, червения пипер, настърганите на ренде морков и домати, сол, доматеното пюре и малко вода. Когато месото омекне, препичаме брашното, размиваме с малко студена вода и добавяме към яхнията, за да се сгъсти. Оставяме да поври около 10 минути, изключваме котлона и поръсваме с магданоз.

 

Свински джолани с картофи в гювеч

Необходими продукти:

2 джолана (около 1 кг общо)

1 кг картофи

3-4 моркова

3 глави лук

4-5 скилидки чесън

100-120 мл червено вино

200-250 мл вода

сол и черен пипер

1.2 ч.л. червен пипер

1-2 ч.л. сушен риган или мащерка

4-5 зърна бахар

2 дафинови листа

1-2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват, измиват и нарязват на едри кубчета. Ако се използват дребни, може да се оставят цели. Остъргват се морковите и се нарязват също на едро. Обелват се лукът и скилидките чесън. Разпределят се картофите и останалите зеленчуци в гювеча. Овкусява се с малко сол, черен и червен пипер. Добавят се зърната бахар и дафиновите листа, поръсват се риган или мащерка. Всичко се полива със струйка олио (около 1-2 с.л.) и се разбърква добре. Върху зеленчуците се поставят двата джолана, като преди това се посоляват, поръсват се с черен и червен пипер и добре се втриват подправките в месото. Полива се с непълна чаша червено вино и една чаша вода.

Поставя се във фурна и тя се включва на 160 градуса. Пече се, докато месото се отдели от кокала и стане крехко, което отнема около два часа и половина.

 

Димитровска пита с ябълки

Необходими продукти:

1 кг брашно

1,5 кг ябълки

25 г мая

100 г захар

200 мл олио

100 г орехи смлени

1,5 ч.ч. вода

кора от 1 лимон

щипка сол

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в топлата вода, докато втаса. Изсипваме я в брашното, добавяме половината олио и замесваме меко тесто. Разделяме на три части и разточваме три кори. Ябълките настъргваме, добавяме захарта, настърганата лимонова кора и смлените орехови ядки – ако ябълките са много сочни и сместа става много течна, може да се добави малко галета. В намазнена и набрашнена тава слагаме първата кора, отгоре изсипваме половината от сместа, поставяме втората кора, изсипваме останката от плънката и похлупваме с третата кора. Печем до зачервяване в умерена фурна. Може да се поръси с пудра захар, сервира се студена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме