На кръгла маса в Бургас обсъждат проблемите на прага на сезона: Липсват среднисти за туризма

Липсват специалисти- среднисти за туризма, а има тенденция за изтичане на готовите ни кадри към чужбина. В същото време бройките на университетът в Бургас, който готви специалисти се орязват.Тези проблеми дискутираха министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова, министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, бургаският кмет Димитър Николов, преподаватели във вузове и др.

"Проблем с недостига на квалифицирани кадри в бранша има. Има също така тенденция за задълбочаваща се асиметрия между инвестициите в създаването на кадри и кражбата на готови специалисти за чужди пазари", каза министърът на туризма и представи статистика, която показва едновременно значението на този отрасъл за българската икономика през последните години и положителните перспективи за бъдещото му развитие.

"Решението на Министерството на образованието за драстичното орязване на бройките в Колежа по туризъм в Бургас е абсолютна грешка и недалновидно решение. Не е достатъчно да има само сервитьори и готвачи в един обект. Нали трябва да има образовани кадри в туризма, които да ги обучават, които да посрещат туристите... Кой да подготви персонала в хотелите, ако не завършилите Колежа по туризъм?" Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

"Дефицит на кадри има, но той не е за висшисти, а за среднисти. Затова нашите усилия са насочени най-много към развитие на професионалниге гимназии. Приложението на придобитото висше образование по "Туризъм" е 19.7 %, най-ниско в сравнение с всички други професионални направления. През миналата година само 2 % от работодателите заявяват, че искат да назначат висшисти с туристическа специалност", каза министърът на образованието.

Бургаският кмет заяви още, че очаква държавата да подкрепи вече стартиралите общи действия и преговори на Община Бургас и Летище Бургас за увеличаване броя на нискотарифните полети от и до морския град, включително извън летния сезон.

Министърът на туризма Стела Балтова обяви, че целта на срещата в Бургас е туризмът да стане още по-успешно поле за изява на младите българи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони