Студентски мостове от половин кило спагети издържаха 13-килограмова тежест

Два моста, направени от по половин килограм спагети, издържаха 13-килограмови тежести. Оригиналните конструкции сътвориха студентски отбори на международното състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering", организирано за седми път от ВСУ "Черноризец Храбър".

Тази година в него участваха 6 студентски и 13 ученически отбора. Първите строиха мостове, а вторите - куполи. За целта всички разполагаха с два пакета спагети, 10 пръчки силикон, транспортир, линия, макетен нож и 3 часа за създаване на макет. Стартът на надпреварата даде проф. Анна Недялкова, председател на настоятелството на ВСУ. Тя пожела на участниците да построят най-здравите и елегантни мостове между миналото и бъдещето, които да бъдат връзката на знанието с професионалната им реализация. На финала първенец и любимец на публиката сред по-големите стана екипът на ВСУ "Космос инженеринг", чието съоръжение издържа 13 кг. Същото натоварване понесе мостът на отбор "Младите инженери", който бе отличен с приз от Камарата на строителите в България.

Тимът "Древен и вечен" взе приза на община Варна с вдъхновен от майсторството на Кольо Фичето мост, който рухна под тежест от 8 кг. Безспорен победител при учениците стана отбор "Утопия" от Пловдив, който със 191 спагети конструира сферичен купол, заимстван от руските църкви и изработен от горе надолу чрез триизмерни петоъгълници и шестоъгълници.

Купол на обсерватория на бургаския "Алфа" впечатли Камарата на строителите в България, а наградата на варненската община бе за макет, наподобяващ флорентинската катедрала "Санта Мария дел Фиоре", дело на "Арт 2020" от местната гимназия по архитектура и геодезия. Отличия раздадоха и спонсори на състезанието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България