На първия базар "Сръчко" за уникати: Хит са индиански капани за сънища и талисмани

базар "Сръчко"

Капани за сънища и талисмани за здраве и късмет са сред интересните експонати на първия коледен базар" Сръчко" за уникати във Фестивалния и конгресен център във Варна. Над 100 артикула със символика от Латинска Америка е измайсторил Умберто Тасет, син на българка и кубинец.

Капаните за сънища са изплетени като паяковидна мрежа по посока на часовниковата стрелка, украсени са с  пера и изобразяват лъчите на слънцето. Поставени над леглото те излъчват  положителна енергия и дават здрав и хубав сън, гарантира авторът на латино арт у нас. Според легендата индианка спасила свещения паяк и оттогава насам изплетеният капан за сънища пазил и закрилял местните племена .

За първи път във Варна над 60 майстори на ръчно изработени уникати изложиха над 6000 изделия от кожа, вълна, дърво, естествени камъни, стъкло, бонбони, маршмелоу и др. Участниците са от България, Германия, Русия и Украйна. Всеки един от тях по собствена инициатива отделя от продадените си творби пари, които отиват в касичката на децата от Карин дом във Варна. Малчуганите  ще бъдат заведени  на театър в средата на декември, а след представлението дядо Коледа ще ги изненада с подаръци, изработени специално за тях.

Изложителите са поканили на базара "Сръчко" и децата от Център "Изгрев", които са лишени от родителски грижи, и ще им организират купон във ФК с пица, сладки изкушения и подаръци от Добрия старец, обясни инициаторката Нина Урумова. Според нея в кастинга за участие на щандовете не са допуснати търговци и занаятчии, а само автори, които са превърнали ръчното изкуство в свое хоби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони