На тъжните хора им е по-студено

Тибетски монаси се затоплят само с мисъл

Мъжете и жените усещат различно температурите

Според изследователи от Канада състоянието на духа влияе върху усещането за студ. Изследователите от университета в Торонто твърдят, че ако човек е депресиран, му е по-студено. Те си направили експеримент с две групи хора, поставени в стая с еднаква температура. Хората от едната група, която била поставена в ситуация на социално пренебрегване, посочвали, че в стаята температурата е по-ниска от тази, която посочвали от другата група - тези, които били поставяни в ситуация на социално приемане.

Ако ви е студено, това е само усещане в главата ви, казват тибетски монаси, които практикуват рядка форма на медитация, известна като г-туммо. Те казват, че контролират вътрешната си енергия и така повишават температурата на тялото си при наличие на достатъчно воля. Изследователи от Националния университет в Сингапур са установили, че дори западняците, научени да практикуват тази техника, успешно могат да се затоплят.

Едно проучване от 1998 г. установява, че мъжете усещат по-малко студ от жените, но разликата е само 0.4 градуса по Фаренхайт. Мускулът е добър в производството на топлинна енергия, така че на по-маститите мъже също им е по-топло.

Излагането на ниски температури не води до настинка от само себе си. Според Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ “няма експериментални доказателства, че излагането на ниски температури увеличава шансовете, вие да настинете”. Но все пак, ако не искате да ви е студено, може да се затоплите с бисквити с джинджифил. Коренът от тази билка се използва от векове като лекарствена добавка при настинка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука