На фест във Варна направиха Никулденска риба-торта

Махнете гръбнака на шарана и миризмата на тиня изчезва. Този безценен съвет дадоха топ кулинари от журито на благотворителния фестивал за Никулден, който се откри срещу празника в емблематичния Юнашки салон на Варна. 17 представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес от Североизтока, възпитаници на колежи и професионални гимназии се включиха в надпреварата за най-вкусно и изискано блюдо.

Традиционната никулденска риба приготвена поне по 17 различни начина преобладаваше, но точките обра шаран-торта, приготвен от майстори сладкари. Визията й изобщо не издаваше, че е сладко изкушение, приготвено от шоколад, ядки и плодове и гарнирано със сладък лук. На същия щанд имаше и полезна бутикова торта, приготвена без грам захар. Колежаните по туризъм се изявиха с херинга с пюре от тиква, както и с октопод на грил със сос от авокадо.

picture-329-copy

Млади готвачи, между които майстор от Корея, аранжираха ветроход, а на палубата му наредиха изобилие от суши.Общинари от Шумен изненадаха с блюдо с терин- панагасиус със спанак и кюфтета от риба.Кулинарните умения се оценяват от шеф Иван Манчев, Петър Йоргов-председател на Българската асоциация за кулинарна култура и Веселин Шарков, кулинарен спец. Всяко ястие се оценява първо по вкус, след това по визията му, каза шеф Манчев. Неговата рецепта за приготвяне на Никулденски шаран е с доматен сос, босилек, маслини и малко чесън-може пържен или запечен.

picture-327-copy

Традиционният кулинарен фестивал във Варна се организира от общината и от Варненската туристическа камара под мотото "Да споделим Никулден". Събраните средства от продажбата на изложените кулинарни творби отиват за подпомагане на дома за стари хора "Гергана" във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме