На 1 май отбелязваме Международния ден на труда

На 1 май отбелязваме Международния ден на труда. В много страни на тази дата се провеждат демонстрации в защитата на трудещите се.

Началото е дадено на 1 май 1886 година когато над 300 хиляди работници в САЩ излизат на масов протест с искане за 8-часов работен ден. По-късно датата е обявена за международен ден на труда. У нас той се чества от 1890 година по инициатива на Топографското дружество.

Във Франция "Жълтите жилетки" обявиха намерението си да проведат мащабни действия из цялата страна днес. В Париж ще се състои и традиционния първомайски марш на профсъюзите, информира БНР.

Руската опозиция е свикала демонстрации в Москва и Санкт Петербург.

Работниците в Индонезия ще отбележат Деня на труда с протести. Над 300 души починаха от преумора и заболявания, причинени от дълги часове ръчно преброяване на милионите подадени бюлетини след проведените преди две седмици най-мащабни еднодневни избори в света.

Профсъюзи в Бразилия организират демонстрация срещу правителството на президента Жаир Болсонаро.

Гърция посреща 1 май с пълна транспортна блокада.

Двата големи български синдиката ще отбележат празника с различни прояви в София и други градове на страната.

КТ "Подкрепа" ще проведе станалия традиционен концерт "Рок за труда". Конфедерацията организира в столицата празнично шествие. То ще тръгне в 11.00 ч. от площад "Света Неделя", след което ще продължи по бул."Витоша", кръстовището с "Патриарх Евтимий", НДК, по алеята на бул."Черни връх". От 12.30 зад музея "Земята и хората" ще започне близо деветчасовият концерт "Рок за труда".

КСНБ от своя страна организира приемни за нарушени трудови права и музикални прояви в Пловдив, Стара Загора, Момчилград и на други места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България