На 122 произшествия са се отзовали огнеборците от Горна Оряховица за полугодие

Снимка: Архив

На 122 произшествия са се отзовали дежурните екипи на РСПБЗН в Горна Оряховица за първото полугодие на тази година. За същия период на изминалата година произшествията са били 109. Огнеборците са гасили 92 пожара, срещу 70 за шестмесечието на миналата година. Пожарите с материални щети обаче са 22, а през първото полугодие на 2016 г. са били с 10 повече. Значителен ръст се забелязва при пожарите без материални щети, отчитат огнеборците. През 2017 г. те са 70, срещу 38 през миналата година. От РСПБЗН като цяло отчитат ръст на произшествията в сравнение с 2016 г.

Ден преди професионалния празник на служители от структурите на „Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, в Сектор „Специализирана оперативна дейност” в Горна Оряховица се в първия по рода си парад на спасителна и пожарникарска техника и оборудване. В мащабната демонстрация участваха 25 машини на щат в Сектор „Специализирани оперативни дейности” Горна Оряховица, РСПБЗН – Горна Оряховица и РДПБЗН – Велико Търново.

Първият пожарникарски събор в България е открит на 14 септември 1905 г. в София, по инициатива на 17 пожарни командири и деятели на пожарното дело. Съборът е едно от най-значимите събития с програмно значение в историята на пожарното и спасителното дело в страната, по време на което с абсолютно мнозинство е взето решение да се основе пожарникарско дружество в България.

Сведения за организирана противопожарна защита в Горна Оряховица има от 1938 г., когато е построена сградата на противопожарната служба. Тогава пожарникарите са използвали единствения за тогавашното време противопожарен автомобил Фиат 31. Днес службата може да се похвали с двата пожарни автомобила - Ивеко Дейли и Ивеко Еврокарго, получени през 2014 г. по Оперативна програма „Регионално развитие“, тъй като с остарялата и амортизирана техника и оборудване е все по-трудно се осигуряват безпроблемните дежурства.

За всички добри тенденции и за успешното развитие на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Горна Оряховица, заслугата не е само на огнеборците, а е резултат от успешното им сътрудничество с различни инстанции. Затова ръководството на противопожарната служба най-сърдечно благодари на ръководството на Общината, на фирмите в района и на службите, с които си сътрудничи за подкрепата и за все по-голямото разбиране проявявано от тяхна страна към проблемите по обезопасяване на обектите.

„Професионалните решения и компетенции, безкомпромисните Ви действия са доказателство, че сте напълно отдадени на работата си. Изправяйки се срещу огнени и природни стихии опазвате гори, домове и спасявате човешки животи. Продължавайте все така с професионализъм да изпълнявате благородната си мисия в защита на населението”, се казва в поздравителния адрес на кмета на Общината инж. Добромир Добрев до служителите на РСПБЗН – Горна Оряховица.

Пожелание за здраве, щастие и безаварийна работа към всички бивши и настоящи огнеборци и техните семейства отправя и началникът на горнооряховската РСПБЗН гл. инспектор Георги Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони