На 3 години и 10 месеца затвор осъдиха бивш директор в агенция към МО

По внесен от Военно-окръжна прокуратура – Сливен обвинителен акт, състав на Пловдивския военен съд осъди на 3 години и десет месеца затвор, при първоначален „общ режим“ Димитър Илиев - бившият директор на Териториална дирекция - Варна при Изпълнителна агенция „Социални дейности“ на Министерство на отбраната". Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Присъдата е за присвояване на парични средства – 56 861 лв., собственост на Министерство на отбраната. Заедно с Димитър Илиев обвинен и осъден е и Милен Ангелов, гражданско лице. Илиев и Ангелов са извършили и документни престъпления, с които са улеснили присвояването.

Освен ефективната присъда, Димитър Илиев е с наложена конфискация на част от имуществото му - ½ идеална част от апартамент в к.к. „Св. Св Константин и Елена" – Варна.

На Милен Ангелов наказанието е лишаване от свобода за срок от 3 години и три месеца, при първоначален „общ режим“ на изтърпяване.

Двамата са лишени от право да заемат държавна или обществена длъжност или да упражняват професия, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково - материални средства за срок от по четири години.

Обвинението на Военноокръжна прокуратура – Сливен се отнася за периода от началото на месец април 2009 г.. Илиев и Ангелов са действали в съучастие, като са съставили и използвали неистински документи и такива с невярно съдържание.

Присвоената сума от 56 861 лв. представлява част от задълженията на Териториална дирекция – Варна, по сключен договор за обществена поръчка. Използваните документи отразявали отчетени, но в действителност неизпълнени строително монтажни работи и други дейности.

Илиев разпоредил превеждането на паричните средства по сметка на юридическо лице, изпълнител по обществена поръчка, а Ангелов, който бил упълномощен да се разпорежда с банковите сметки на тази фирма, теглил паричните средства, преведени от ТД - Варна при ИА „Социални дейности на Министерство на отбраната".

Подсъдимия Илиев е осъден по още 5 дела на различни срокове лишаване от свобода за присвоени средства на МО, в общ размер над 1 100 000 лв. През месец декември на 2016 г. има влязла в сила присъда от 6 години лишаване от свобода, която следва да изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален „строг режим“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право