На 96 години принц Филип се оттегля от официалните си ангажименти

След живот, посветен на обществени ангажименти редом до съпругата му кралица Елизабет Втора, принц Филип днес се оттегля от участие в самостоятелни изяви, предаде АФП.

Херцогът на Единбург ще присъства на парада на кралските пехотинци в Бъкингамския дворец и това ще е последното му индивидуално участие от общо 22 219, на които е присъствал като кралска особа от 1952 насам.

Принц Филип е бил и на безброй други прояви заедно с кралицата, която сега е на 91, но и двамата забавиха темпото през последните години, прехвърляйки някои задължения на по-младите в кралската фамилия. В. „Дейли телеграф” написа, че принцът е човек, който „винаги е поставял страната си на първо място”.

Бивш морски офицер през Втората световна война, принцът е бил на 637 задгранични визити през изминалите 65 години, произнесъл е над 5 500 речи и е бил патрон, председател или член на над 780 организации. Последният му индивидуален ангажимент днес ще отдаде дължимото на военното му минало като присъства на благотворително събитие. Кралските морски пехотинци са изминали 1 664 мили за 100 дни, за да отбележат създаването на тези военни части през 1664 година.

Филип е начело на корпуса от 1953, поемайки поста от бащата на кралицата крал Джордж VI, който умира година преди това. Кралицата описва Филип, който е неин съпруг почти 70 години, като своя сила и опора. През май, когато обяви, че смята да се оттегли, принцът се пошегува, че е най-опитният в света по откриване на паметни плочи. Чувството за хумор на принца, което често е преценявано като политически некоректно, му е създавало неприятности, но според мнозина от поданиците той е внасял топлина в монархическата институция. „Чувството за хумор е важно. Херцогът озари тези десетилетия”, пише „Телеграф”.

Филип е още в добро здраве за мъж на неговата възраст, въпреки че през юни беше три дни в болница заради инфекция. Когато Филип обяви, че се оттегля, министър-председателката Тереза Мей му отправи най-дълбока благодарност и благопожелания от името на Великобритания.

Кралица Елизабет и принц Филип през последните години ограничиха изявите си, оставяйки все повече от тях на престолонаследника принц Чарлз и на по-големия му син принц Уилям. Независимо от това, кралицата ще продължи да изпълнява пълна програма от официални ангажименти с подкрепата на кралското семейство, каза говорител на Бъкингамския дворец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица