НДК: Заповядайте в Салона на галериите

Проф. Емил Попов представя творбата си „Конникът“ пред НДК.

Остават броени дни до откриването на третия Салон на галериите, организиран от НДК. Има и огромен брой съпътстващи събития.

Днес големият български скулптор Емил Попов представи произведението си „Конникът”, което ще е разположено пред вход А3 на НДК. Скулптурата е излята от месинг и е дарение от автора за двореца. Вечерта проф. Попов откри и изложбата си „Проекти и други”, която може да се разгледа в Мраморното фоайе на НДК до 7 ноември. Тя представя работи от последните 25 г., реализирани в България и в чужбина.

Утре от 18,30 ч в зала 3 на НДК е официалното откриване на самия Салон на галериите. Той дава среща на над 30 галерии от столицата и страната, представяйки най-добрите съвременни автори, както и творчеството на старите майстори. Ще видим произведения на знакови художници като Магда Абазова, Георги Божилов, Димитър Казаков-Нерон, Румен Скорчев, Вихрони Попнеделев, Рада Цанкова. Присъстват и колекциите с холандска живопис от XVII и XVIII век на галерия „Униарт“ и графичната сбирка на Ателие колекция на Светлин Русев с шедьоври на Гоя, Рембранд, Дюрер и Кете Колвиц. Галерия „Римини файн арт“ в хотел „Арена ди Сердика“ ще покаже също уникални картини.

За първи път тази година в Салона участват и три европейски галерии - от Австрия, Швейцария и Словакия.

На откриването гостите ще се насладят на специален пърформанс от авторката Галина Христова, която ще танцува пред свое произведение, наречено „Саможертва”.

В четвъртък от 18,30 ч на полуетаж Изток в НДК ще бъде открита изложба с фотографии на подбрани произведения от „Златната книга” на българските икони, която е проект на издателство „Методиеви книги” и доц. д-р Ралица Русева, автор на текстовете.

Салонът на галериите ще продължи до 24 октомври. Вход свободен. Заповядайте.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура